Meteen op volle toeren opnieuw vaccineren in Flanders Expo: vanaf nu minstens 2.000 boostershots per dag

Vaccinatiecentrum in Flanders Expo is opnieuw open. © Het Nieuwsblad

GENT -

Deze ochtend is het vaccinatiecentrum in Flanders Expo opnieuw geopend. Nog voor de eerste boostervaccins gepland stonden, om 10 uur, stond er al een rij wachtenden voor de deur.

Bert Staes en Fien Lakiere

De tweede fase in de grootschalige campagne tegen het coronavirus komt op snelheid komen. Woensdagochtend is er voor het eerst in twee maanden opnieuw gevaccineerd in Hal 2 van Flanders Expo: het vaccinatiecentrum van de Stad Gent is terug.

Dat centrum sloot twee maanden geleden de deuren, maar toen duidelijk was dat een boosterprik nodig was om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus, werd beslist het centrum te heropenen.

De vraag is groot: woensdag waren alle slots meteen volzet. Al om 9.15 uur stonden de eerste wachtenden in de rij aan de gesloten deuren van Flanders Expo. Met een afspraak, voor de duidelijkheid.

 

 ©  fvv

 

 ©  fvv

Het vaccinatiecentrum ziet er een beetje anders uit dan de vorige keer. Er zijn nog steeds acht ‘straten’ waar mensen hun vaccin toegediend krijgen. De kleine wachtzalen werden samengevoegd tot twee grote, zodat de medewerkers meer overzicht hebben. Die vrijwilligers kregen maandag opnieuw een briefing, en hun boostervaccin.

Aan de ingang worden chirurgische mondmaskers uitgedeeld, voor wie een stoffen mondmasker op heeft. Deze keer is een chirurgisch mondmasker dragen namelijk verplicht.

 

 ©  fvv

Zomaar naar het vaccincatiecentrum komen kan niet, wie een boosterprik wil moet wachten op een uitnodiging. Deze maand kunnen alle 65-plussers uit Gent een boosterprik komen halen in Flanders Expo. Iets meer dan 18.000 Gentenaars hebben hun boosterprik al gekregen, onder wie het merendeel van de 85-plussers.

Maar voor de rest was het wachten tot het vaccinatiecentrum opnieuw de deuren kon openen. Vanaf vandaag zullen er telkens 2.000 tot 3.000 boosterprikken per dag toegediend worden in Flanders Expo. Deze week hebben vooral 65-plussers een afspraak, maar ook risicogroepen, zorgpersoneel en mensen die alsnog nog hun eerste of tweede prik willen krijgen.

 

 ©  Stad Gent

De komende maanden zullen alle Gentenaars een uitnodiging krijgen voor een boosterprik. Wie een AstraZeneca-vaccin kreeg zal eerst uitgenodigd worden, ten vroegste midden december zullen mensen met en Pfizer of Moderna-vaccin aan de beurt zijn.

De volgorde wordt bepaald op basis van dalende leeftijd en houdt rekening met een interval van zes maanden. Er wordt als booster enkel nog Pfizer of Moderna toegediend. Negentig procent van de derde prikken worden gezet met het Modernavaccin.

LEES OOK. Hoe de volgorde bij de boosterprik wordt bepaald en waarom leerkrachten geen voorrang krijgen

 

 ©  fvv

Er is in Gent ook opnieuw een reservelijst aangelegd om te vermijden dat ‘restjes’ op het einde van een vaccindag in Flanders Expo verloren gaan. In eerste instantie worden politie-, brandweer- en zorgpersoneel daarvoor opgeroepen.

De werking van het centrum in Flanders Expo is grotendeels hetzelfde als bij de eerste fase van de vaccinatiecampagne. Het centrum blijft toegankelijk voor mensen met een beperking of mensen die minder mobiel zijn. Er is opnieuw gratis openbaar vervoer en gratis parking.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent