Lange rij aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje: hulporganisaties vragen meer vooropvang

 

Ongeveer 150 tot 200 mensen staan sinds vorige week opnieuw dagelijks voor de poort van aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. De vier hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de wereld, BXL Réfugiés en het Croix Rouge de Belgique trekken woensdagochtend aan de alarmbel. Ze eisen meer vooropvang, zodat mensen niet in de kou blijven staan in deze winterse omstandigheden.

mtmBron: BELGA

Vrijwilligers van de hulporganisaties delen koffie, water, koekjes en zakdoeken uit terwijl de mensen die de nacht op straat hebben doorgebracht hun natte dekens bijeen rapen. De aanwezige vuilnisbakken puilen uit. 

“We hebben ook een kleine medische antenne voor wie verzorging nodig heeft”, zegt Julien Buha Collette van Artsen Zonder Grenzen. “Het is geen oplossing die we aanbieden, maar we moesten wel tussenbeide komen. Fedasil heeft vandaag niet de nodige capaciteit om deze mensen op te vangen en vindt geen oplossingen voor een vooropvang, waardoor deze mensen de hele nacht op straat moeten wachten”, vervolgt hij.

De organisaties benadrukken dat het een recht is om internationale bescherming aan te vragen. Ze vinden dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) te weinig actie onderneemt en zo die rechten schendt. Elke dag staan er 150 tot 200 mensen aan te schuiven.

“Het is zeer willekeurig wie binnen geraakt. Het is zelden dat de alleenstaande mannen ook echt binnenraken. De minderjarigen en de families kunnen zich normaal wel altijd aanmelden”, vertelt Buha Collette.

Lees ook

Nu in het nieuws