Catawiki verkoopt streetart in eerste NFT-veiling

Een lithografie van Aiiroh, gebaseerd op het werk van René Magritte is een van de werken die worden aangeboden. 

Een lithografie van Aiiroh, gebaseerd op het werk van René Magritte is een van de werken die worden aangeboden. 

Veilingwebsite Catawiki lanceert zijn eerste veiling van “non-fungible tokens” (NFT’s), met kunstwerken van populaire artiesten. Het platform wil zo, in samenwerking met het netwerk van streetartkunstenaars Mind the Gap, miljoenen kunstliefhebbers laten kennismaken met NFT’s.

mtmBron: BELGA

NFT’s zijn niet-vervangbare tokens waarmee de koper een soort van eigendomsrecht op een digitaal item verkrijgt. Recentelijk werden bijvoorbeeld de broncode voor het wereldwijde web en de eerste emoticons geveild als NFT’s. De populariteit van NFT’s groeit en steeds meer mensen zoeken ook naar de unieke tokens op het internet. Toch is de werking van de tokens voor veel mensen nog ingewikkeld. Daar wil Catawiki nu verandering in brengen, door de NFT’s dichter bij het brede publiek te brengen door het aankoopproces eenvoudiger en toegankelijker te maken.

Vanaf woensdag 12 uur tot 11 december worden meer dan 100 digitale kunstwerken van drie vooraanstaande artiesten van Mind The Gap - Aiiroh, Noble$$ en Sinao -  geveild op Catawiki. De kopers krijgen een fysieke token, ontworpen door kunstenaar Soyz Ban en een lithografie van het kunstwerk. 

Catawiki versimpelt het aankoopproces van NFT’s op verschillende manieren. Zo krijgen de kopers de mogelijkheid om in hun eigen valuta te betalen en neemt Catawiki de kosten voor het verhandelen van NFT’s (de “gas fees”) op in de biedprijs. Ook worden de kunstwerken met een gemeenschappelijke pop-art zonder reserveprijs verkocht en bieden Catawiki en Mind the Gap kopers volledige steun na hun aankoop.

‘‘We zien dat NFT’s een revolutie teweegbrengen in de wereld van digitale kunst, maar nog niet voor iedereen. Door transacties in lokale valuta toe te staan, after-sales-begeleiding te bieden en alle administratieve kosten te dekken, geven we onze miljoenen kopers de kans om een kijkje te nemen in de wereld van unieke tokens. Catawiki is dan ook benieuwd naar ontwikkelingen van NFT’s in de toekomst”, zegt general manager voor kunst en antiek Cyrille Coiffet.

Nu in het nieuws