Jan Jambon wil Overlegcomité vervroegd bijeen laten komen, premier De Croo wint advies in

© Het Nieuwsblad

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil het Overlegcomité zo snel mogelijk bijeen laten komen om bijkomende maatregelen te bespreken en zo de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Ook Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke lijkt advies genegen. Premier De Croo heeft advies gevraagd aan het COVID-19 Commissariaat en de GEMS en zal ook de andere ministers-presidenten contacteren. De GEMS zou woensdagavond al samenkomen hierover.

Bron: eigen berichtgeving, belga

Op het Overlegcomité van vorige vrijdag 26 november was afgesproken dat de nieuwe maatregelen zouden geëvalueerd worden op een nieuw Overlegcomité op 15 december. Maar volgens minister-president Jambon zijn er sneller extra maatregelen nodig om de druk op de ziekenhuizen en zeker op intensieve zorgen te verlichten.

“Er zijn de noodkreten van de ziekenhuizen, er is de situatie op intensieve zorgen, er is zorg die moet uitgesteld worden,... Dat vraagt dat we krachtdadig moeten optreden en dat we best versneld bijkomende maatregelen afspreken op een nieuw Overlegcomité. Dat kan desnoods digitaal samenkomen”, legt woordvoerder Olivier Van Raemdonck uit.

Minister-president Jambon legt zelf al een voorstel voor een nieuwe maatregel op tafel: hij wil dat alle recreatieve indooractiviteiten, zoals concerten, jeugdkampen binnen en musea, onmiddellijk stopgezet worden tot 15 december.

Het kabinet van Jambon laat daarbij weten dat het de bedoeling is om de zorg, de economie en het onderwijs te vrijwaren.

“We zullen onze contacten nog verder moeten beperken”

In een persconferentie over de nieuwe teststrategie liet Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke al verstaan niet tegen strengere maatregelen te zijn. “De vraag is of we vandaag genoeg doen. U heeft de oproep gehoord van de Vlaams minister-president. Wij zullen onze contacten nog verder moeten beperken. Activiteiten die binnen doorgaan zijn moeilijk te beveiligen. Ik denk dat we ons moeten beraden of we vandaag voldoende sterke maatregelen hebben.”

Het is premier de Croo die beslist of het Overlegcomité samengeroepen wordt. De woordvoerder van de premier laat weten dat hij advies gevraagd heeft aan het COVID-19 Commissariaat en de GEMS en ook contact zal opnemen met de andere ministers-presidenten. Op basis daarvan zal een beslissing worden genomen. Het kabinet van premier Alexander De Croo laat weten dat de eerste minister intussen het advies van het coronacommissariaat en de expertengroep Gems heeft gevraagd. Er zal ook contact worden opgenomen met de andere ministers-presidenten en op basis daarvan zal een beslissing worden genomen. Volgens coronacommissaris Pedro Facon komt de GEMS vanavond nog samen.

Gisteren kwam vanuit de deelstaten nog de vraag om te versoepelen, maar op die vraag werd niet ingegaan, omdat de situatie in de zorg het niet toelaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(hh)

Lees ook

Nu in het nieuws