Ketting van 500 boze tractoren blokkeert Gentse stadsring: “Er wordt met onze toekomst gespeeld”

Boze boeren bezetten de R40. © De Gentenaar

Gent -

Een lange colonne van honderden tractoren heeft woensdagmiddag het verkeer in de war gestuurd op de Gentse stadsring en de invalswegen naar Gent. De Boerenbond wil daarmee zijn ongenoegen te uiten. “De Vlaamse regering speelt met de toekomst van duizenden boeren. Dat pikken wij niet.”

Simon Dekaezemaker

De R40 stond woensdagmiddag rond 14 uur helemaal vast. Een lange colonne van 550 tractoren tufte in een slakkengang de stadsring van Gent af, langs de Kortrijksepoort en de Heuvelpoort. Dat zorgde voor heel wat verkeershinder. Het verkeer verloopt al uren moeilijk.

“De ring is ongeveer 13 kilometer lang en er zijn 550 tractoren op de baan, dus dat zorgt dat het bijna één aanhoudende ketting is”, klinkt het bij de Federale Politie. “Het verkeer verloopt op de stadsring dus enorm moeilijk.” Ook de avondspits zal nog veel hinder ondervinden.

De hinder was vroeger al begonnen op de invalswegen naar Gent, zoals de Antwerpsesteenweg. Met slogans als ‘Geef boeren toekomst’ en ‘Landbouw zorgt voor uw eten, met Demir kan je het vergeten voerden ze actie’. De politie was in groten getale paraat om de actie veilig te laten verlopen.

 

 ©  DVH

 

 ©  TomTom

 

 ©  DVH

Aanleiding voor de actie is het uitblijven van een stikstofkader door de Vlaamse regering. Dat zorgt voor onzekerheid onder de Vlaamse landbouwers. Volgens de Boerenbond staat de toekomst van duizenden bedrijven op het spel. Zonder nieuw kader blijft men in het ongewisse over vergunningen.

“Zij maken zich terecht zorgen over het toekomstgericht verderzetten van hun bedrijf dat vaak over generaties heen werd opgebouwd”, zegt Georges Van Keerberghen als ondervoorzitter van Boerenbond. “Het borrelt al langer, maar de maat is stilaan vol.”

Vlakbij de Heuvelpoort houden enkele boeren halt. Eén ervan is Jeroen Thienpont uit Nazareth. Zes jaar geleden nam hij de zaak van zijn schoonouders over. “Door de wijziging zou ik 30 procent moeten reduceren. Ik ben een jonge gast die wil ondernemen en dat belemmeren ze. Dat gaat niet.”

 

 ©  GHL

 

 ©  GHL

De Vlaamse regering beloofde snel een einde te maken aan de onzekerheid met een nieuw definitief stikstofkader, maar sinds mei blijft het stil, hekelt de Boerenbond. “De Vlaamse regering speelt met de toekomst van duizenden bedrijven en boeren. Dat kunnen wij gewoon niet pikken.”

“Bedrijfsmodellen en toekomstplannen werden (door het arrest red.) van de ene dag op de andere onderuitgehaald, bedrijfsontwikkelingen zijn onmogelijk en zelfs een regeling voor vergunningen die op korte termijn aflopen, was niet mogelijk”, klinkt het bij de Boerenbond

Niet enkel in Gent voert de Boerenbond woensdagmiddag actie. In heel Vlaanderen vinden gelijkaardige initiatieven plaats en zorgt dat voor gelijkaardige beelden: lange ‘tractorenfils’ en heel wat verkeershinder.

LEES OOK. Actie van boze boeren in alle Vlaamse provincies: 30 kilometer aan tractoren op de weg, files op Leuvense ring

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent