EU stelt uitzonderlijke en tijdelijke asielmaatregelen voor om noodsituatie aan Wit-Russische grens te beheren

 

 ©  REUTERS

De Europese Commissie heeft woensdag een aantal tijdelijke en uitzonderlijke asiel- en terugkeermaatregelen voorgesteld die Polen, Litouwen en Letland moeten helpen om de noodsituatie aan de grens met Wit-Rusland te beheren. Het voorstel strookt met het verbod op pushbacks, beklemtoont de Commissie.

Bron: BELGA

De maatregelen bieden Polen, Litouwen en Letland de mogelijkheid om de registratieperiode voor asielaanvragen te verlengen van de huidige drie tot tien dagen naar vier weken. Ze mogen de asielprocedure binnen een maximumtermijn van zestien weken toepassen in centra aan de grens, van de aanvragen tot het eventuele beroep. De drie lidstaten zullen ook vereenvoudigde en snellere nationale terugkeerprocedures kunnen gebruiken voor mensen wier aanvraag is geweigerd. 

Aan de Europese buitengrenzen in Polen, Litouwen en Letland zijn de voorbije maanden vele duizenden migranten toegestroomd. De Europese Unie beticht de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan de crisis georkestreerd te hebben en de migranten in te zetten als politiek wapen, als vergelding tegen de Europese sancties tegen zijn regime. Duizenden migranten zitten nog steeds vast aan de grens. 

Hoewel Europese diplomatieke forcing van de voorbije weken al tot resultaten heeft geleid, blijft de situatie aan de grens “delicaat”, aldus eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. “Om onze grenzen te beschermen geven we flexibiliteit en steun aan de lidstaten om deze noodsituatie te beheren, zonder compromissen te sluiten over mensenrechten”, legde ze woensdag uit. 

Johansson beklemtoonde dat de noodmaatregelen het recht op asiel overeind houden, en doelgericht en tijdelijk zijn. Ze gelden voor zes maanden. De Commissie doet hiervoor beroep op een artikel uit het verdrag betreffende de werking van de EU-verdrag (78.3) dat het mogelijk maakt om voorlopige noodmaatregelen te nemen bij een migratiecrisis aan de buitengrenzen. Een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten moet hiermee instemmen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten