Theatermaker Stany Crets woedend op Jan Jambon: “Lijkt wel loterij”

© Het Nieuwsblad

De maat is vol, volgens Antwerps theatermaker Stany Crets. Hij reageert furieus op Twitter op de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om alle recreatieve indooractiviteiten te schrappen.

Vlaams minister-president Jan Jambon wil de druk op de ziekenhuizen doen afnemen en wil daarom dat het Overlegcomité zo snel mogelijk opnieuw samenkomt. Jambon legt zelf al een mogelijke maatregel op tafel: het schrappen van alle indoor recreatie-evenementen tot 15 december.

LEES OOK. Nog strengere maatregelen op komst, nu Jambon onverwachte bocht maakt (+)

Theatermaker Stany Crets is niet te spreken over de uitspraken van Jambon. “Kon dit niet eerder? Nee? Eerst de producenten nog wat kosten laten maken. Wij gaan nu zondag en de zondag daarop in première met twee dure shows. U kent het veld niet en zal het nooit kennen.” Daarbij eist hij het ontslag van de Vlaams minister-president, die tevens ook Vlaams minister van Cultuur is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook enkele uren na de aankondiging van Jambon is de theatermaker nog steeds woedend, zegt hij aan onze redactie. Of de premières van zijn twee producties, dit weekend en volgend weekend, door kunnen gaan, is nog helemaal onduidelijk. “Maar zelfs als wordt beslist dat ze wel mogen doorgaan, is het kwaad al geschied. Op dit moment annuleren mensen massaal. Wie gaat de tickets vergoeden die nu niet worden verkocht omdat Jan Jambon, nota bene onze cultuurminister, brult? Dat zijn twee dure producties, heel veel mensen werken daar aan mee. Men kent de consequenties niet, dit getuigt van een gebrek aan kennis van onze sector.”

“Alle begrip voor de zorgsector, en dat we moeten vechten tegen het virus. Maar er is niets dat naar ons wijst. Dit is totale mismeestering. Een week geleden werden strengere regels aangekondigd en de sector wist dat de kans groot was dat we het hoofd moesten leggen. Dat gebeurde niet, dus we haalden opgelucht adem en begonnen te produceren en daar geld in te steken. Om dan vijf, zes dagen later dit te horen. Wat hebben ze op die paar dagen dan geleerd? Het lijkt wel een loterij, totale willekeur. De ene keer is het de horeca die het onderspit delft, dan de discotheken, dan de evenementen of de cultuursector. Alsof ze wat in een ton grabbelen en wie als eerste bovenkomt, is het slachtoffers. Totale onkunde.”

 (sir, sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten