De Lijn en MIVB verwachten verstoord verkeer op nationale actiedag maandag, NMBS niet

 ©  David Van Hecke

De openbaarvervoermaatschappijen De Lijn en MIVB verwachten dat ze maandag, op de nationale actiedag van de vakbonden, niet de normale dienstregeling zullen kunnen aanbieden. Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat het treinverkeer wel normaal zal verlopen.

Bron: BELGA

De drie vakbonden organiseren op maandag 6 december een nationale actiedag, uit protest tegen de loonnormwet van 1996 en tegen wat ze de “beknotting” van de syndicale vrijheden noemen. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV focussen die dag op een manifestatie in Brussel, de liberale bond ACLVB richt zich meer op lokale acties. 

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn werkt een alternatieve dienstregeling uit, op basis van het aantal personeelsleden dat aangeeft te zullen werken. Die dienstregeling zal op 4 december klaar zijn, zegt De Lijn op haar website. 

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht hier. Enerzijds omdat een deel vanhet personeel zal deelnemen aan de actiedag, anderzijds omdat de betoging in Brussel haar lijnen zal verstoren. “Op dit moment is het moeilijk om de omvang van de hinder in te schatten”, zegt de MIVB op haar website, maar ze raadt de reizigers aan “om voor hun verplaatsingen in de hoofdstad op maandag zo veel mogelijk alternatieven voor het openbaar vervoer te plannen”.

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat de spoorwegmaatschappij “a priori geen impact verwacht op het treinverkeer”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten