Versterking beloofd, maar noodcentrale blijft staken: “We willen druk blijven zetten”

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

De staking bij de Oost-Vlaamse noodcentrale loopt zeker door tot en met 15 december. Na overleg met Binnenlandse Zaken werd beloofd om tien operatoren aan te werven, maar de vakbonden blijven druk zetten. “Wij wachten de concrete plannen eerst af”, zegt afgevaardigde Naomie Plovie.

Simon Dekaezemaker

Bij de Oost-Vlaamse noodcentrale 112 brak vorige week een spontane staking uit. Dit nadat ook in de Antwerpse noodcentrale een gelijkaardig initiatief begonnen was. De medewerkers wilden zo de hoge werkdruk en de gebrekkige werkomstandigheden aankaarten.

Windows 7

“Door onze beperkte bezetting moeten burgers soms minutenlang wachten. Daarnaast werken we nog steeds met Windows 7 op onze computers. Snelheid is belangrijk in ons vak, maar zo kunnen wij onze job niet uitvoeren”, verduidelijkt vakbondsafgevaardigde Naomie Plovie.

Het personeel besliste daarop om vanaf dan in minimumbezetting verder te werken. Administratieve taken werden niet meer uitgevoerd. “Ik wil wel benadrukken: de burger ondervindt hier geen hinder van”, zegt Plovie. ”Maar zo kunnen we wel druk zetten op de politiek.”

Nieuw overleg

De vakbonden zaten ondertussen aan tafel met Binnenlandse Zaken. Daar werd een versterking met tien operatoren voor de Oost-Vlaamse noodcentrale beloofd. “Dat is een druppel water op een hete plaat. Er zijn namelijk 15 plaatsen vrij in Oost-Vlaanderen”, zegt Plovie.

De vakbonden blijven daarom nog zeker tot en met 15 december doorgaan met hun acties. “Het is een stap in de goede richting en het geeft ons wel vertrouwen naar de beloftes die gemaakt zijn. Wij wachten verdere concrete plannen af en willen nu verder druk zetten”, zegt Plovie.

LEES OOK. Personeel noodcentrale 112 trekt zelf aan de alarmbel: “Onze computers crashen in het midden van een noodoproep”

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent