Recordaantal aardschokken op La Palma sinds uitbarsting vulkaan

 

 ©  AP

Op het Canarische eiland La Palma zijn de voorbije 24 uur meer dan 370 aardschokken geteld. Dat is een recordaantal sinds de uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja in september, meldt televisiestation RTVE op gezag van plaatselijke autoriteiten.

Bron: BELGA

Aangezien de aardbevingen zich voordoen op een diepte van 35 à 40 kilometer is er volgens de autoriteiten geen reden tot bezorgdheid. In de hoofdkegel van de vulkaan blijft de activiteit “laag en onregelmatig”. De vulkaan stoot daar momenteel vooral dampen uit. Volgens experts wijzen de talrijke bevingen er wel op dat de vulkaan op het eiland voor de westkust van Afrika nog enige tijd actief zal blijven. 

Sinds de uitbarsting van de Cumbre Vieja op 19 september heeft de lava, die tot 1.300 graden kan worden, volgens de laatste officiële raming 2.750 gebouwen volledig verwoest. Meer dan 7.000 inwoners moesten tijdelijk hun woning verlaten. Volgens de laatste gegevens van het Europese aardobservatiesysteem Copernicus heeft de lava 1.150 hectare bedekt, wat overeenkomt met 1.600 voetbalvelden. Eind november moesten 3.000 mensen nog in lockdown uit vrees voor giftige dampen, nadat een nieuwe lavastroom de zee had bereikt.

Lees ook

Nu in het nieuws