Zowat 1.800 arrestaties bij internationale actie met Belgische deelname tegen witwassen

 

 ©  Shutterstock

Bij een internationale operatie tegen witwassen zijn 1.803 arrestaties verricht. Dat meldt de Europese politieorganisatie Europol. Aan de operatie hebben 27 landen (waaronder ook België), Eurojust, Interpol, de Europese bankenfederatie EBF en de gemeenschap FinTech FinCrime Exchange deelgenomen.

Bron: BELGA

De operatie leidde tot de arrestatie van 1.803 personen. Daarnaast zijn ook 18.351 zogeheten “money mules” of geldezels geïdentificeerd. Volgens Europol bleek dat de geldezels gebruikt werden om geld wit te wassen voor tal van vormen van online fraude, zoals phishing. 

Vierhonderd banken en financiële instellingen verleenden hun steun aan de internationale operatie. “Ze rapporteerden 7.000 fraudulese transacties en vermeden een totaal verlies van naar schatting bijna 70 miljoen euro”, aldus Europol. 

Europol legt uit dat geldezels kunnen worden gerekruteerd zonder op de hoogte te zijn van de misdadige onderneming. “De georganiseerde misdaadgroepen doen dit door te azen op groepen zoals studenten, immigranten en mensen in economische nood”, aldus de politieorganisatie. “Ze bieden gemakkelijk geld aan door legitiem ogende jobadvertenties en berichten op sociale media.”

Onwetendheid is volgens Europol geen excuus. “Ze breken de wet door de illegale winsten uit misdaad wit te wassen.” Om het bewustzijn te verhogen, lanceerde de politieorganisatie met alle deelnemende landen ook een campagne (#DontBeAMule) om te vermijden dat onschuldigen door misdadigers worden gebruikt.

27 landen

De operatie, EMMA 7 gedoopt, liep van 15 september tot 30 november. Daarin werkten ordehandhavers, financiële instellingen en de private sector met bedrijven zoals Western Union, Microsoft en Fourthline samen. De operatie was gericht tegen witwassen in Europa, Azië, Noord-Amerika, Colombia en Australië. Daarnaast zochten de speurders ook naar de bronnen van de illegale winsten.

Aan de operatie namen 27 landen deel. Behalve België gaat het om Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Colombia, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Duitsland, Hongkong/China, Hongarije, Ierland, Italië, Moldavië, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Singapore, Slovakije, Slovenië, Zweden, Zwitserland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Nu in het nieuws