Eerste coronabesmetting met omikronvariant vastgesteld in Verenigde Staten

Themabeeld 

Themabeeld ©  AP

Ook in de Verenigde Staten, in de staat Californië, is een eerste coronabesmetting met de omikronvariant van het virus vastgesteld. Dat melden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse gezondheidsdienst, woensdag.

Bron: BELGA

Het gaat om een reiziger die op 22 november is teruggekeerd uit Zuid-Afrika. De reiziger was volledig gevaccineerd en vertoonde milde symptomen, die stilaan verbeteren. Alle personen die in nauw contact zijn gekomen met de reiziger, hebben intussen negatief getest. 

De omikronvariant dook al in een twintigtal landen op, nadat hij voor het eerst in Zuid-Afrika werd opgespoord. 

Sinds maandag weren de Verenigde Staten reizigers uit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Botswana, Lesotho, Swaziland (eSwatini), Mozambique en Malawi. In een korte toespraak riep de Amerikaanse president Joe Biden maandag alle Amerikanen al op om zich te laten vaccineren. Dat is de beste remedie tegen de verspreiding van de nieuwe variant, benadrukte de president.

Donderdag wil president Biden het Amerikaanse winterplan tegen COVID-19 bekendmaken met mogelijk nieuwe vereisten voor reizigers. De Amerikaanse autoriteiten willen internationale reizigers naar de Verenigde Staten verplichten uiterlijk een dag voor vertrek een coronatest te laten afnemen, in plaats van drie dagen voor vertrek.

Lees ook

Nu in het nieuws