Warschau noemt voorstel Europese Commissie over asielrecht contraproductief

© AP

Polen heeft woensdag gezegd dat het voorstel van de Europese Commissie om tijdelijke afwijkingen van sommige asielregels toe te staan contraproductief is en niet is wat het land nu nodig heeft.

cevtBron: BELGA

“De Commissie heeft de oplossing gekozen die net het tegenovergestelde is van wat wij willen”, zei Andrzej Sados, de Poolse ambassadeur bij de Europese Unie, in een verklaring. “We hebben voorgesteld dat reactie op de hybride aanval de mogelijkheid moet zijn om asielprocedures op te schorten, niet om ze te verlengen.”

De maatregelen van de Commissie bieden Polen, Litouwen en Letland de mogelijkheid om de registratieperiode voor asielaanvragen te verlengen van de huidige drie tot tien dagen naar vier weken. Ze mogen de asielprocedure binnen een maximumtermijn van zestien weken toepassen in centra aan de grens, van de aanvragen tot het eventuele beroep. De drie lidstaten zullen ook vereenvoudigde en snellere nationale terugkeerprocedures kunnen gebruiken voor mensen wier aanvraag is geweigerd. 

Aan de Europese buitengrenzen in Polen, Litouwen en Letland zijn de voorbije maanden vele duizenden migranten toegestroomd. De Europese Unie beticht de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan de crisis georkestreerd te hebben en de migranten in te zetten als politiek wapen, als vergelding tegen de Europese sancties tegen zijn regime.

Lees ook

Nu in het nieuws