Disney benoemt voor het eerst vrouwelijke voorzitter

Susan Arnold. 

Susan Arnold. ©  EPA-EFE

Voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van het Amerikaanse Walt Disney krijgt het entertainment- en mediaconcern een vrouwelijke voorzitter van de raad van bestuur. Susan Arnold, die al veertien jaar in het bestuur van Disney zit, neemt de voorzittershamer over van Bob Iger. Hij trekt na een lange carrière bij het bedrijf eind deze maand definitief deur achter zich dicht.

mtmBron: BELGA

Bob Iger stopte in 2020 al als topman van Disney en werd opgevolgd door Bob Chapek. Hij bleef nog bijna twee jaar aan als voorzitter van de entertainmentgroep, maar maakt eind dit jaar plaats voor Arnold. “In deze nieuwe rol als voorzitter van het bestuur kijk ik er naar uit de langetermijnbelangen van Disney’s aandeelhouders te vertegenwoordigen en nauw samen te werken met Bob Chapek”, aldus Arnold in een verklaring. 

Iger was sinds 2005 de hoogste baas bij Disney en sinds 2012 ook voorzitter. Onder zijn bewind werd onder meer Lucasfilm overgenomen, waardoor Disney de rechten op de ‘Star wars’-franchise en ‘Indiana Jones’ in handen kreeg. Iger is ook de grote man achter het inlijven van de entertainmenttak van 21st Century Fox, waarmee tientallen miljarden dollars gemoeid waren. Zijn vertrek betekent het einde van een tijdperk voor Disney.

De 67-jarige Arnold bekleedde eerder functies bij consumentengoederenfabrikant Procter & Gamble, fastfoodketen McDonald’s en de internationale investeringsmaatschappij Carlyle. Ze zit sinds 2007 in de raad van bestuur van Disney. In 2018 werd ze er aangesteld als de leidende onafhankelijke bestuurder.

Disney kent de afgelopen tijd een vernieuwingsgolf, ook op lagere niveaus. Zo zal ook de topman van de filmstudio’s Disney verlaten, net als de PR-baas en de hoogste bedrijfsjurist. Onder de nieuwe CEO Chapek moet het bedrijf een vervolg breien aan de expansie van Disney+. Het streamingplatform groeide als kool tijdens de pandemie, maar kan sinds kort weinig nieuwe abonnees aantrekken bij gebrek aan extra content. Beleggers toonden zich al bezorgd over het behalen van de doelstelling van 230 tot 260 miljoen leden tegen 2024.

Aangeboden door onze partners

Lees ook