Twee nieuwe gevallen met omikron in België

 

 ©  BELGAIMAGE

Ook het UZ Gent heeft twee gevallen ontdekt van de nieuwe coronavariant omikron. Het gaat om twee stalen die vorige week al afgenomen werden, bevestigt Bruno Verhasselt, hoofd van het laboratorium aan het UZ Gent. Een van de patiënten was recent op reis gegaan, de andere niet.

Dries De Smet

Zo staat de teller van het aantal omikrongevallen in België voorlopig op vier. Vorige vrijdag bevestigde het UZ Leuven het eerste geval, een 32-jarige vrouw die naar Egypte reisde. Gisteren werd een tweede geval ontdekt.

In de hele wereld gaan labo’s nu op zoek naar de verspreiding van omikron in eigen land. De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt die variant immers als zorgwekkend. Uit de eerste gegevens blijkt dat de variant zich sneller verspreidt. Daarbij omzeilt ze mogelijk de opgebouwde immuniteit.

LEES OOK. Drie cruciale vragen over omikron: hoe besmettelijk is deze variant? Hoe ziek word je ervan? En wat met de vaccins? (+)

Om zeker te weten dat het om een besmetting met de nieuwe variant gaat, moet de genetische informatie van het virus uitgelezen worden. Dat is een tijdrovend werk. De onderzoekers worden daarbij geholpen omdat de PCR-test al aangeeft welke stalen verdacht zijn.

Een van de stukjes waarop de PCR-test zoekt, ontbreekt immers bij de omikronvariant, maar niet bij de deltavariant. Zo zijn ook de stalen aan het UZ Gent en UZ Leuven ontdekt.

LEES OOK. Steeds meer details bekend over omikronvariant en die zijn weinig hoopgevend (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten