Oostenrijks ex-kanselier Sebastian Kurz trekt zich volledig terug uit de politiek

 

 ©  Markus Schreiber/Pool AP/dpa

Voormalig Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz trekt zich volledig terug uit de politiek. Dat berichten de Duitse krant Bild en verscheidene Oostenrijkse media donderdag, waaronder de Kronen Zeitung.

mtmBron: BELGA

De geboorte van zijn zoon zou de doorslag gegeven hebben, aldus de media. Dat zou ook betekenen dat de 35-jarige Kurz afscheid neemt als voorzitter van de conservatieve ÖVP. Die rol wordt volgens de media overgenomen door minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

Kurz stapte in oktober al op als kanselier na beschuldigingen van corruptie. Hij wordt ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren in zijn voordeel, waardoor hij leider van de ÖVP kon worden en daarmee ook bondskanselier.

Partijgenoot Alexander Schallenberg volgde hem op als kanselier.

Twee weken geleden besloot het Oostenrijkse parlement de immuniteit van Kurz op te heffen, waardoor hij kan worden vervolgd. Hij had eerder al aangegeven zijn immuniteit zelf op te willen geven, zodat zijn onschuld kan worden aangetoond.

Er loopt ook een onderzoek naar Kurz vanwege zijn mogelijk valse getuigenis over het Oostenrijkse corruptieschandaal dat bekendstaat als Ibizagate. Die zaak draait om de partijleider van de rechtspopulistische FPÖ, Heinz-Christian Strache. Van hem is een op Ibiza opgenomen video verschenen waarin de indruk wordt gewerkt dat hij tot corruptie bereid was. Op het moment van het schandaal was Strache vicekanselier in de regering van Kurz.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten