NMBS pakt uit met nieuwe dienstregeling vanaf 12 december: extra vroege en late treinen en snelle IC-trein tussen Antwerpen en Hasselt

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Een nieuwe IC-verbinding van een uur tussen Antwerpen en Hasselt en een aantal extra vroege en late treinen. Dat zijn de blikvangers van de nieuwe dienstregeling van spoorwegmaatschappij NMBS die op 12 december ingaat. De Beneluxtrein rijdt vanaf dan zoals aangekondigd niet langer rechtstreeks naar Den Haag.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. NMBS moet nog meer treinen afschaffen door corona-uitval van werknemers

Het opvallendste is de nieuwe, snelle IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen-Centraal op weekdagen, waar al lang om wordt gevraagd. “Dankzij de verbinding kunnen treinreizigers de hele dag sneller reizen tussen Antwerpen, Hasselt en de daartussen liggende stations”, zegt de NMBS. “Tussen Antwerpen en Hasselt zal de reistijd ongeveer één uur bedragen.”

Daarnaast komen er op verschillende plaatsen extra vroege en/of late treinen. Dat is op weekdagen bijvoorbeeld het geval tussen Gent-Sint-Pieters en Dendermonde, Gent-Sint-Pieters en Aalst, en vanuit Kortrijk en Gent-Sint-Pieters naar Brussel en terug. Op zaterdag rijdt er een extra vroege trein vanuit De Panne naar Lichtervelde en Gent-Sint-Pieters, en ‘s avonds in omgekeerde richting. En er komen tijdens het weekend extra late treinen tussen Oostende en Kortrijk.

Voorts zal de S8-trein Louvain-la-Neuve - Brussel-Zuid op weekdagen rijden tot in Zottegem, en zal hij ook stoppen in het station Anderlecht. De S9-trein Eigenbrakel - Brussel-Schuman - Leuven wordt verlengd tot Landen (met ook nog stops in Vertrijk, Tienen, Neerwinden en Ezemaal). En de IC-trein vanuit Antwerpen naar Brussels Airport en Leuven/Hasselt zal op zon- en feestdagen voortaan elk uur rijden tussen Leuven en Hasselt. 

Zoals aangekondigd zal de Beneluxtrein niet langer rechtstreeks vanuit Brussel naar Den Haag rijden. Reizigers met die bestemming zullen moeten overstappen in Breda of Rotterdam. Alle Beneluxtreinen vanuit Brussel (met in België ook stops in onder meer Mechelen en Antwerpen) rijden dus voortaan naar Amsterdam-Centraal. Dat worden er zestien per dag in beide richtingen. 

De wijzigingen zijn ingevoerd in de reisplanner van de NMBS.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zegt dat hij, ondanks corona, “uitdrukkelijk aan de NMBS heeft gevraagd” om haar vervoersplan voor 2022 toe te passen. “Om meer mensen te overtuigen om de trein te nemen, is het belangrijk dat het treinaanbod structureel versterkt wordt”, zegt hij. 

De nieuwe dienstregeling is een onderdeel van het vervoersplan 2020-2023 van de NMBS. Dat voorziet in een uitbreiding van het aanbod met bijna 5 procent tussen december 2020 en eind 2023. Dat zou overeenkomen met duizend extra treinen per week, zo zei de NMBS eerder.

Lees ook

Nu in het nieuws