Alleenstaande mannen blijven voor gesloten poort van Klein Kasteeltje staan

 

 ©  BELGA

Het regende en sneeuwde afwisselend, maar ook donderdagochtend verzamelden opnieuw veel mensen die asiel wilden aanvragen aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. Een honderdtal families en niet-begeleide minderjarigen konden naar binnen, maar de rij alleenstaande mannen bleef even lang.

Bron: BELGA

“Vandaag zijn er een 100-tal personen die konden binnen gaan, vooral families en niet-begeleide minderjarigen”, vertelt een woordvoerder van Fedasil. “Het aantal evolueert en hangt af van de beschikbaarheden. Het zijn dagelijks ongeveer tussen 100 en 200 personen.”

De hulporganisaties die aanwezig zijn om de asielzoekers bij te staan met wat kleinigheden, zoals koffie, zakdoeken en koekjes, trokken woensdag aan de alarmbel. De rij van alleenstaande mannen neemt amper af. Sommigen brengen in de barre weersomstandigheden de nacht door op straat, om hun plaats in de rij niet te verliezen.

“We hebben enkele plastic zeilen uitgedeeld om zich te beschermen en ook wat dekens of handschoenen en mutsen, maar dat is geen oplossing”, vertelt Julien Buha Collette van Artsen Zonder Grenzen. “We hopen dat de situatie snel betert, maar ik zie het nu weinig positief in. De weersomstandigheden verslechteren en we wachten nog op nieuwe mogelijkheden.”

Fedasil erkent dat het netwerk momenteel verzadigd is. Een vooropvang creëren waar de mensen toch warm en droog zitten in afwachting van hun aanmelding is voorlopig niet mogelijk. “Alle opties om nieuwe plaatsen te openen worden bekeken in overleg met de betrokken actoren en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi”, stelt Fedasil.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  BELGA

Glons kan vrijdag open

Staatssecretaris Mahdi kondigt nu aan dat het asielcentrum op de militaire basis van Glons (Glaaien) in de provincie Luik in principe klaar is om vanaf vrijdag al te openen. Dat centrum is goed voor ongeveer 300 bedden en zou normaal begin november opgestart moeten zijn, maar er waren onder meer nog werken nodig om de brandveiligheid te verzekeren. Die zijn nu afgerond en aan de vragen van het lokale bestuur is voldaan, zei Mahdi. “Fedasil is klaar om de site vrijdag te openen. Ik besef dat dat niet gemakkelijk is voor het lokale bestuur, maar het sneeuwt buiten, en dus denk ik dat we niet kunnen wachten tot maandag.”

Mahdi riep de lokale besturen in het hele land daarnaast op om mee te helpen zoeken naar bijkomende oplossingen voor de asielzoekers. “Ik zet hier al weken, al maanden mijn schouders onder, maar alleen gaat het niet lukken. Daar heb je partners voor nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we de komende weken en maanden in staat zullen zijn om op lokaal niveau, in samenwerking met het federale, al het nodige te doen om te vermijden dat mensen op straat moeten slapen, of het nu sneeuwt of niet.”

De afgelopen maanden zijn er al ongeveer 1.000 extra plaatsen gecreëerd, onder meer in Geel, Lommel, Oudergem en Koksijde. Elders werden bestaande asielcentra uitgebreid. De komende drie weken komen er nog opvangplaatsen bij in Leopoldsburg en Damme, zei Mahdi. “Ik wil alle lokale besturen die hun nek uitsteken bedanken. Zonder hen is geen opvang mogelijk.”

 

Lees ook

Nu in het nieuws