Oostenrijks bondskanselier Alexander Schallenberg stapt na anderhalve maand alweer op

 

 ©  REUTERS

De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) stapt op, amper anderhalve maand nadat hij zijn in opspraak geraakte voorganger Sebastian Kurz had opgevolgd. Die laatste kondigde eerder vandaag aan dat hij zich terugtrekt uit de politiek. Donderdagavond laat meldt ook minister van Financiën Gernot Blümel, die bekend staat als vertrouweling van Kurz, dat hij de politiek voor bekeken houdt.

Bron: BELGA

“Het is niet mijn intentie en ook nooit mijn doel geweest om de functie van partijvoorzitter over te nemen”, klinkt het in een korte schriftelijke verklaring van Schallenberg. “Het is mijn vaste overtuiging dat beide ambten - regeringsleider en leider van de grootste Oostenrijkse partij - snel weer door dezelfde persoon uitgeoefend moeten worden.”

Kurz kondigde donderdag aan dat hij zich terugtrekt als ÖVP-leider en fractieleider voor de partij. Die maakt momenteel deel uit van een coalitie met de groenen.

Schallenberg vertrekt als de partij een nieuwe leider heeft gekozen als opvolger van Kurz. Oostenrijkse media noemen minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (49) als mogelijke opvolger.

Voor hij kanselier werd, was Schallenberg minister van Buitenlandse Zaken. Nadat hij Kurz had opgevolgd, die genoemd wordt in een corruptieonderzoek, had hij al aangegeven dat hij dicht bij Kurz blijft staan.

Over zijn toekomstplannen zegt Schallenberg nog niets, al doen berichten de ronde dat hij weer op Buitenlandse Zaken terecht zou komen.

“In een zeer uitdagende fase voor de regering en de partij” had hij zich bereid verklaard om de functie van bondskanselier op te nemen, aldus nog Schallenberg.

Minister van Financiën Blümel (40) verwijst naar doodsbedreigingen tegen zijn familie om zijn beslissing uit te leggen. Ook de beslissing van Kurz speelde mee.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten