OVERZICHT. Deze maatregelen liggen op de tafel van het Overlegcomité

© Het Nieuwsblad

Het Overlegcomité vergadert vanaf 9 uur in het Brusselse Egmontpaleis over (alweer) strengere coronamaatregelen. De experts van de GEMS stellen een stevig pakket voor, met onder meer een afkoelingsperiode in de scholen en een verbod op grote evenementen. Een overzicht van wat op tafel ligt.

hh, agy, jvh
  • De virologen stellen voor om de basisscholen voor 10 dagen te sluiten. Na afloop van die afkoelingsperiode kunnen de kinderen terugkomen, maar moeten ze een zelftest ondergaan én vanaf 6 jaar een mondmasker dragen. De middelbare scholen zouden moeten overschakelen op afstandsonderwijs of hybride onderwijs tot aan de examenperiode. Of het ook echt zo ver komt is nog af te wachten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts liet donderdag al weten dat “de laatste plek waar je verplicht het licht uitdoet, de school is.”
  • Ook in de amusementssector moet er volgens de experts verstrengd worden. Alle evenementen met meer dan 200 aanwezigen, binnen én buiten, zouden moeten worden afgelast.
  • Kleine bijeenkomsten met minder dan 200 bezoekers, zoals in de cinema of in het theater, zouden wel nog kunnen doorgaan. Alleen moet iedereen er blijven zitten en moet het mondmasker op. Catering zou niet kunnen, waardoor ook de trouwfeesten in het gedrang komen.
  • Indoor sporten kan niet meer volgens de experten, tenzij voor professionele sporters. Ook andere indooractiviteiten, zoals clubbijeenkomsten, kunnen ook niet meer volgens de experts. Een belangrijke maatregel voor de sportliefhebbers zou zijn dat voetbalwedstrijden moeten doorgaan zonder publiek.

De experts zouden al deze maatregelen willen aanhouden tot na de eindejaarsperiode.

LEES OOK. Scholen dicht, cafés vroeger toe en geen groot kerstfeest: waarom vinden de experts dit nodig? En wat denkt de politiek? (+)

De GEMS pleitte ook voor het herintroduceren van de contactbubbel en een sluitingsuur voor de horeca om 20 uur, maar daar zou het kernkabinet zich donderdagavond al tegen gekant hebben.

LEES OOK. Niet alles uit GEMS-advies wordt gevolgd: federale topministers zien twee maatregelen niet zitten (+)

“Geen heilige huisjes”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wilde donderdag in de Kamer niet vooruitlopen op de beslissingen, maar benadrukte wel dat geen enkele maatregel taboe mag zijn. “Iedereen zal over zijn schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn”, zei hij.

LEES OOK. Hét struikelblok op het Overlegcomité: N-VA en PS vormen front tegen sluiting lager onderwijs (+)

Het is in elk geval expliciet de bedoeling om de coronamaatregelen deze keer goed te krijgen. “Als het stormt en het blijft stormen kan je de dijken blijven versterken, maar op een gegeven moment moet je ze wel echt sterk genoeg maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat we nog een vierde Overlegcomité samenroepen”, waarschuwde minister Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees ook

Nu in het nieuws