Man die havenarbeiders benadert via Facebook krijgt celstraf met uitstel

 
Antwerpen, Evergem -

Een 27-jarige man uit Evergem is in Antwerpen veroordeeld tot 18 maanden gevangenis met uitstel. Hij had via Facebook verschillende havenarbeiders benaderd om ‘iets bij te verdienen’.

sare

Via de website ‘onzehavendrugsvrij.be’ kreeg de politie in maart 2020 een anonieme melding binnen. Een havenarbeider schreef dat hij via sociale netwerksite Facebook een vriendschapsverzoek had gekregen van het profiel met de naam “H.B.” Volgens de melder kreeg hij enkele dagen later berichten met de vraag of hij op kaai 188 (een van de fruitkaaien in de haven van Antwerpen, red.) werkte, of hij er veel stond en of hij interesse had om iets bij te verdienen. De dokwerker kreeg ook de vraag om Snapchat te installeren omdat Facebook Messenger volgens H. niet veilig was. Twee weken later kreeg de politie ook van een andere havenarbeider een melding binnen over het Facebookprofiel van H.B.

Onderzoek wees uit dat de 27-jarige H.B. uit Evergem gewoon zijn eigen naam gebruikte bij het benaderen van de havenarbeiders. Tijdens een verhoor bekende B. ook dat hij naar zes verschillende mensen berichten had gestuurd om iets bij te verdienen in de haven. Volgens hem had niemand toegehapt. B. vertelde dat hij de berichten stuurde in opdracht van iemand die hem veel geld beloofde maar die nog niets betaald had. Hij was ermee begonnen na een bezoek aan familie van zijn vrouw, die in Dubai verbleef en ‘enorm veel geld had’. Volgens hem was het nooit tot een afspraak gekomen.

H.B. werd donderdag veroordeeld door de rechtbank in Antwerpen. Hij maakte zich volgens de rechters schuldig aan het stellen van voorbereidende handelingen in het kader van een vereniging. “Uit het strafdossier blijkt dat H.B. via Facebook vriendschapsverzoeken naar havenarbeiders stuurde en met hen een gesprek aanging en dit met de bedoeling hen in te schakelen in een vereniging die zich bezighield met internationale drugstrafiek. Er was dus sprake van op zich neutrale en legale gedragingen die duidelijk met een louter criminele intentie werden gesteld”, motiveert de rechtbank haar vonnis.

B. werd veroordeeld tot achttien maanden gevangenis met uitstel, hij kreeg ook een boete van 8.000 euro waarvan 6.000 met uitstel.

De werkwijze van H.B. doet erg denken aan de aanpak waarvoor de koepel van havenbedrijven Cepa vorig jaar waarschuwde. Cepa verspreidde in november 2020 een filmpje om haar personeel te waarschuwen voor de gevaren van de drugsmaffia en de manieren waarop die havenarbeiders probeert te benaderen.

LEES OOK: Havenbedrijven in filmpje voor werknemers: “Drugshandel loopt altijd slecht af”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten