Tot vier jaar cel voor havenarbeiders en trucker die 435 kilo cocaïne uithaalden

Amateurbeelden van de arrestatie van het drietal op kaai 869. © rr 

Antwerpen, Wuustwezel, Beveren -

Drie mannen zijn door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld voor het invoeren van 435 kilogram cocaïne. Het drietal werd betrapt door alerte bewakingsagenten op kaai 869 in de haven van Antwerpen.

Sam Reyntjens

De bewakers van de Europa Terminal van PSA aan kaai 869 merkten op 17 december vorig jaar op dat een vrachtwagen de verkeerde ingang probeerde te gebruiken. “Hij reed binnen langs de speedgate, dat is ongebruikelijk dus werden de bewegingen van de vrachtwagen gevolgd”, zei het parket het tijdens de rechtszaak. Even verderop zagen de bewakers hoe een container op het chassis van de vrachtwagen gezet werd. De security blokkeerde de Alfapass (toegangskaart voor het havengebied, red.) waarmee de vrachtwagen was binnengeraakt en een interventieploeg hield de chauffeur tegen. De 58-jarige Italiaan Galdino D.G. uit Bilzen bleek in zijn slaapcabine een passagier te verbergen. Die werd geïdentificeerd als Davy P. (42) uit Beveren, werkzaam als dokmeester in de haven van Antwerpen.

De Alfapass waarmee D.G. de containerterminal was opgereden bleek die van Davy P. te zijn. Door zijn functie had de Waaslander toegang tot het hele havengebied, hoewel hij normaal enkel op Linkeroever werkte. De container op het chassis van D.G.’s trekker werd gecontroleerd, tussen een lading printerpapier uit Brazilië werd 435,54 kilogram cocaïne gevonden. De speurders achterhaalden dat de container verplaatst was door straddle carrier chauffeur Steve A. (31) uit Wuustwezel. Steve A. en Davy P. bleken allebei een gsm met de applicatie Sky ECC op zak te hebben.

De rechtbank achtte de rol van alle drie de mannen bewezen. Transporteur D.G. was niet aan zijn proefstuk toe, hij kreeg een effectieve gevangenisstraf van vier jaar. Voor dokmeester Davy P. en straddler Steve A. hield de rechtbank rekening met het feit dat ze een blanco strafblad hadden. Beide mannen kregen een straf van vier jaar waarvan de helft met uitstel. Het drietal moet elk een boete van 8.000 euro betalen. Davy P. is bovendien zijn Audi A5 kwijt, het voertuig werd verbeurd verklaard omdat hij er een voorverkenning mee deed.

Aangeboden door onze partners