Reacties eventsector na beslissingen Overlegcomité: “Dit is even erg als een sluiting”

 

 ©  ISOPIX

Er komen heel wat reacties op de beslissingen van het Overlegcomité vrijdag. Zo ook uit de eventsector. Voor hen verandert er namelijk heel wat. Zo mogen evenementen vanaf maandag nog slechts met 200 aanwezigen doorgaan. Dat enkel zittend, met mondmasker en met het gebruik van het Covid Safe Ticket. Een uitzondering geldt voor activiteiten thuis, huwelijken en begrafenissen. 

Bron: BELGA

LEES OOK. OVERZICHT. Nieuwe coronamaatregelen na Overlegcomité: langere kerstvakantie en mondmaskerplicht vanaf zes jaar

Federatie van huwelijksleveranciers bijzonder tevreden

De federatie van huwelijksleveranciers is enorm tevreden na afloop van het Overlegcomité van vrijdag. Dat zegt Isabelle Ghosez van de Federatie van Huwelijksleveranciers. Het Overlegcomité nam geen bijkomende maatregelen voor huwelijksfeesten.

De sector van huwelijksleveranciers kan opgelucht ademhalen na het Overlegcomité. Daar is beslist dat huwelijken een uitzondering vormen op de verstrengde maatregelen. Voor huwelijksfeesten zijn er dus geen bijkomende maatregelen ingevoerd. “Wij zijn vermoedelijk een van de weinige sectoren die echt blij zijn vandaag. Voor ons verandert er weinig en dat is enorm positief. Het zou zowel voor de echtparen als voor de leveranciers een enorme financiële domper geweest zijn in december met verstrengde maatregelen”, legt Isabelle Ghosez uit.

Sinds de invoering van het CST en het verplicht dragen van een mondmasker op huwelijksfeesten, zijn er niet meteen meer annuleringen geteld. “We zien dat mensen het zodanig beu zijn om hun feest uit te stellen dat ze alles laten doorgaan onder de huidige maatregelen. Sommigen hebben hun huwelijksfeest dan ook al tot vier keer toe moeten uitstellen.”

De sector is wel nog voorzichtig naar het begin van 2022. “Wij hopen dat de nieuwe maatregelen de cijfers doen dalen en dat er geen nog strengere maatregelen komen. Het blijft afwachten wat er zal gebeuren in januari en februari”, aldus Ghosez.

Studio 100 schrapt alle grote evenementen vanaf vanavond

Studio 100 schrapt alle grote evenementen die gepland waren in het Sportpaleis van Antwerpen vanaf vrijdagavond. “Dat geldt ook voor de Rewind Party van vanavond”, benadrukte Studio 100-baas Hans Bourlon vrijdag op het extra Journaal op Eén.

Bourlon merkte op dat Studio 100 dit weekend 100.000 mensen verwachtte voor de Rewind Party en de Sinterklaasshows. “Ik begrijp de beslissing van het Overlegcomité. Het waren evenementen waarop veel mensen brullen en feesten. Het is dus verstandig om die niet te laten doorgaan”, klonk het.

“De maatregelen gaan pas zaterdag in maar de gouverneurs kunnen ook voor vanavond nog ingrijpen. Dat maakt de situatie dermate onzeker dat wij genoodzaakt zijn om ook vanavond te cancelen”, verduidelijken Bourlon, Gert Verhulst en Anja Van Mensel in een mededeling.

De voorstellingen van de Daens-musical in Puurs gaan dit weekend wel door, aldus nog Bourlon. “Iedereen die een ticket heeft voor Daens, de Musical, vanaf maandag, zal gecontacteerd worden en verplaatst worden naar een latere datum”, verduidelijkt Studio 100.

De indoorpretparken en -zwembaden blijven open in shiften van 200 mensen en mits reservatie, aldus nog Hans Bourlon. De Grote Sinterklaasshow is zondag vanaf 10.30 uur te zien is op Pickx Live én Pickx+.

Hans Bourlon schoof de zwarte piet voor de nieuwe verstrengingen door naar de mensen die zich niet hebben laten vaccineren. Hij zei ook op steunmaatregelen te hopen.

(Lees verder onder de foto)

De Rewind Party van vanavond in het sportpaleis wordt geannuleerd.  

De Rewind Party van vanavond in het sportpaleis wordt geannuleerd.  

Het Depot Leuven: “Dit is even erg als een sluiting”

Mike Naert, de directeur van concertzaal Het Depot in Leuven, noemt de pas aangekondigde beslissingen van het Overlegcomité “onwaarschijnlijk en een grote teleurstelling”. Dat zegt hij vrijdag in een eerste reactie. “Dat komt de facto neer op een sluiting. Door de maatregelen van vorige week moesten we alle concerten waarbij mensen rechtstaan al afgelasten: er bleven er nog amper drie over. Nu kunnen we dat aantal ook herleiden tot maximum één.”

De directeur van Het Depot vindt het “onwaarschijnlijk dat wij de enige sector zijn die getroffen wordt. Dit is pure symboolpolitiek: we kunnen onze evenementen en concerten perfect veilig organiseren, dat hebben we al meermaals bewezen. Opnieuw een stevige slag in ons gezicht, en dat komende van onze eigen minister van Cultuur.”

Naert hoopt op steunmaatregelen van de overheid, maar heeft daar naar eigen zeggen nog niets over vernomen.

Eventsector hekelt onzekerheid: “wij draaien telkens op voor annulatiekosten”

De evensector reageert verbolgen op de beslissingen die het Overlegcomité vrijdag genomen heeft. De sector hekelt vooral de onzekerheid en de oplopende annulatiekosten die dat met zich meebrengt. Dat schrijft de Event Confederation (EC), die de sectororganisaties van de verschillende takken van de evenementensector verenigt, na afloop van het Overlegcomité.

Voor de derde week op rij worden er bijkomende maatregelen genomen voor evenementen. De eventsector is dan ook niet tevreden met de telkens veranderende regels. “De sector draait voor de derde week op rij op voor nieuwe annulatiekosten, zonder enige schadevergoeding. Opgebouwde events, frigocellen vol voedsel... En dan spreken we nog niet over maart of oktober 2020, toen de sector zelf opdraaide voor de annulatiekosten”, zegt Bruno Schaubroeck van de EC.

De sector klaagt vooral het gebrek aan een langetermijnvisie aan en spreekt van een knipperlichteconomie. “Dit jojo-beleid is niet de schuld van het virus zoals men ons doen willen geloven, maar wel door het gebrek aan daadkracht en lange-termijn-visie. Dit leidt enkel tot een knipperlichteconomie voor een sector die op deze manier onmogelijk kan overleven. De sector voelt zich een symbooldossier geworden voor de politiek. En dit ondanks de afwezigheid van duidelijke aanwijzingen dat wij de verspreiding van het virus versnellen”, aldus Schaubroeck.

De Event Confederation roept daarom opnieuw op om een kader op lange termijn uit te werken. “Hoe gaan we om met nieuwe golven, wat mag wanneer, welke ondersteuning bij deze of gene situatie, kan het boostervaccin niet sneller? Zijn er geen mogelijkheden te bekijken met 2G etcetera etcetera. Blijkbaar wordt onze herhaalde oproep niet gehoord.”

Verder vraagt de sector steunmaatregelen. “’Hoe snel de beslissingen van het overlegcomité ook volgen, het staat in schril contrast met duidelijkheid over steunmaatregelen. Ondertussen zijn we drie weken verder in de vierde lockdown en is er geen enkel toezegging van sectorgerichte steun.”

CEO Sportpaleis: “Sluiting is wraakroepend”

“Wij zijn zwaar ontgoocheld, maar hadden het wel verwacht”, reageert Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis op het verbod op indoorevenementen met meer dan 200 aanwezigen. “Men criminaliseert onze sector, wij zijn de excuustruzen en worden geofferd door een perceptie die de voorbije dagen is gecreëerd door media, zorg en politici.”

Van Esbroeck is ontzettend teleurgesteld maar ook kwaad. “Wij worden totaal onterecht met de vinger gewezen, dat is echt wraakroepend”, zegt hij. “Waarom mag een evenement met 200 mensen wel en wat wij doen niet? Bij welk concert kom je met 200 mensen in contact op zo’n manier dat je besmet kan geraken? Je komt toch nooit langer dan een kwartier in de buurt van 200 mensen en dit op minder dan anderhalve meter, dus op een manier die besmetting kan creeëren? Bovendien word je bij ons volledig gescreend nog voor je de zaal binnenkomt. Men criminaliseert ons op die manier.”

Voorlopig gelden de maatregelen tot 20 december. Tot die datum moet het Sportpaleis al 35 evenementen schrappen. “Alle financiële gevolgen die dat met zich meebrengt, zullen moeten bekeken worden”, zegt Van Esbroeck. “Het is echt onterechte schade die ons wordt toegebracht. Dit weekend alleen al zien wij 1 miljoen euro wegvloeien.”

Van Esbroeck maakt zich ook ernstig zorgen over de mentale weerbaarheid van heel wat mensen in de sector. “Dat komt nog bij op het bord van diegenen die deze beslissingen hebben genomen”, zegt hij. “Wij zijn geen café waarbij je vandaag beslist om te openen, een nieuw vat aansluit en morgen effectief opent. Wij zitten met planningen, voorbereidingen en voor heel wat mensen valt die rechtszekerheid nu weg.”

(Lees verder onder de foto)

Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis. 

Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis. ©  Victoriano Moreno

Koninklijke Vlaamse Schouwburg niet van plan om voorstellingen te schrappen

Het overlegcomité heeft beslist dat indoorevenementen zoals concerten of theatervoorstellingen voortaan beperkt zijn tot 200 personen, maar dat houdt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) niet tegen. “Wij lassen niets af”, klinkt het stellig.

“Het is zeker de moeite om te openen. We zijn de remedie van de pandemie. Deze avond ontvangen we nog Wim Vandekeybus in de KVS Bol en Vaderlandsloos van Junior Mtombheni in de KVS Box. En er is nog een prachtige seizoensafsluiters met Amore van Pippo Delbono. Kortom, veel liefde op het podium en veel liefde te geven”, vertelt Nadia Verbeeck, woordvoerster KVS.

Al is het lang niet allemaal rozengeur en maneschijn, want een beperkt toeschouwersaantal zorgt ook voor onbegrip. “De absolute cijfers voor indoor events zijn ridicuul. Dat is vandaag niet anders dan 18 maand geleden”, tweet Michaël De Cock, artistiek directeur van de KVS. “In plaats van het virus, bekampen we cultuur. De horeca open, maar cultuur met 200 personen. Wie houden we voor de gek”, voegt hij nog toe.

Ancienne Belgique: “Dit is een nieuwe klap”

In concertzaal Ancienne Belgique werden sinds vorige week, bij de aankondiging van de vorige coronamaatregelen, al alle concerten in de grote zaal geschrapt voor de komende weken. De enige shows die nog doorgaan zijn zittend en met maximum 200 personen.

“Het is een nieuwe klap. We hebben de afgelopen weken en maanden kosten noch moeite gespaard om de concerten op een veilige manier te laten doorgaan. Die inspanningen vallen in het water”, vertelt Jens Van den Wyngaert, woordvoerder van AB.

Nu de cultuursector opnieuw als een van de eersten getroffen is, verwachten ze steun om het hoofd boven water te houden.

“We willen solidair zijn, maar verwachten dezelfde solidariteit van de beleidsmakers. We hebben gemerkt dat een sluiting zich nog maanden nadien laat voelen en dat we het vertrouwen van de concertganger moeten terugwinnen. We hopen zo snel mogelijk dat de politiek met een plan komt voor sectorbrede maatregelen en vooral op lange termijn”, besluit Van den Wyngaert.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  BELGA

Kinepolis: “Impact nieuwe maatregelen voor bioscopen beperkt”

“De impact voor bioscopen van de nieuwe maatregelen is relatief beperkt.” Dat zegt Anneleen Van Troos van Kinepolis. De bioscoopketen had de voorbije weken al bijkomende maatregelen getroffen en heeft vandaag nog slechts een beperkt aantal zalen waar soms 200 personen tegelijk in aanwezig zijn.

Alle binnenactiviteiten waarbij meer dan 200 personen aanwezig zijn worden vanaf maandag verboden. Dat heeft het overlegcomité vrijdag beslist. Voor bioscoopketen Kinepolis blijft de impact gelukkig beperkt. “Wij hebben slechts een klein aantal zalen waarin we momenteel meer dan 200 bezoekers ontvangen”, zegt communicatie manager Anneleen Van Troos. “Dat komt omdat we al enkele bijkomende maatregelen hadden getroffen, zoals het vrijlaten van één stoel links en rechts tussen de verschillende bubbels. We wachten de concrete maatregelen nog af, vooral wat betreft social distancing, maar verwachten slechts een beperkte impact. We zijn heel blij dat we de deuren niet moeten sluiten. Er blijft nood aan ontspanning en we hebben voor de komende weken enkele topfilms op de affiche staan.”

Kinepolis had eerder de laatavondvoorstellingen al geschrapt en ook de shops zijn na 23u gesloten om aan de horecamaatregelen te voldoen. “Onze zalen hebben zeer goede ventilatie en het besmettingsrisico in bioscopen is minimaal”, besluit ze.

(sgg)

Lees ook

Nu in het nieuws