UZ Gent teleurgesteld over nieuwe maatregelen: “Het worden moeilijke weken”

“We gaan de winter tegemoet met 25 procent minder bedcapaciteit op intensieve zorg”, zegt intensivist Dominique Benoit.

“We gaan de winter tegemoet met 25 procent minder bedcapaciteit op intensieve zorg”, zegt intensivist Dominique Benoit.© fred debrock

GENT -

Te weinig en te laat. In het grootste ziekenhuis van de stad, het UZ Gent, wordt boos gereageerd op de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité. “De zorg waar we allemaal recht op hebben, wordt opgeofferd. Het worden moeilijke weken.”

Bert Staes

Vrijdag lagen er net geen honderd coronapatiënten in de bedden van het UZ Gent: onder hen 32 op intensieve zorg, 44 op een covidafdeling en 22 die herstellen van Covid-19, maar niet meer besmettelijk zijn. En het ziet ernaar uit dat het nog tien dagen zal duren vooraleer hun aantal afneemt.

De nieuwe maatregelen die vrijdag werden genomen, zijn niet doortastend genoeg, zei Dominique Benoit, het hoofd intensieve zorg van het UZ Gent, vrijdag aan de VRT. “Met deze maatregelen gaat de vierde golf niet zomaar voorbijgaan.”

Benoit voorspelt oversterfte. Elk ziekenhuis moet nu de helft van zijn bedden op intensieve zorg inschakelen voor coronapatiënten. De rest is voor de gewone operaties en traumapatiënten. Dat is alleszins de theorie. “Maar Covidpatiënten liggen hier drie keer langer dan andere patiënten“, klinkt het.

Oversterfte

“Die 50 procent van de bedden worden er zo eigenlijk 75 procent. We gaan de winter dus tegemoet met 25 procent minder bedcapaciteit op intensieve zorg. We gaan het lastig hebben de komende weken.”

Benoit had het vrijdag over een “vertrouwensbreuk met de politiek”. Het zal aan de ziekenhuizen zijn om te beslissen wie opgenomen kan worden en wie niet. “De cijfers zijn alarmerend, maar de hete aardappel wordt doorgeschoven naar de gezondheidszorg. Zo creëert men oversterfte.”

De piek van de besmettingen lijkt wel bereikt, ook in de Gentse coronacijfers. Maar in de ziekenhuizen komt die piek altijd zo’n tien dagen later. In de Oost-Vlaamse ziekenhuizen lagen woensdag 124 coronapatiënten op intensieve zorg. Dat zijn er 31 meer dan een week eerder.

Het UZ Gent heeft nog geen patiënten naar andere ziekenhuizen moeten sturen, maar de marge is flinterdun. Het gaat over nog één of twee vrije bedden, soms zelfs geen enkel. “We gaan de winter tegemoet met vrees voor chaos in de ziekenhuizen”, zegt Benoit.

“Het algemeen goed, de zorg waar we allemaal recht op hebben, wordt op dit ogenblik opgeofferd. Het is erg dat wij bekeken worden als een lobbygroep, in plaats van een groep zorgverleners die de veiligheid van alle Belgen nastreven.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent