VS: “Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne”, Biden zal “geen rode lijn aanvaarden”

Themabeeld 

Themabeeld ©  AP

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

jvhBron: BELGA

Op dit moment zouden ongeveer 70.000 Russische soldaten zich nabij de grens met Oekraïne bevinden, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat het aantal zal worden opgeschaald naar 175.000. De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen blijft schuiven “om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren.”

LEES OOK. De troepen staan al aan de grens, de dreigende taal gaat door: moeten we een oorlog tussen VS en Rusland vrezen? (+)

Biden wil geen “rode lijn” aanvaarden

President Joe Biden is ook niet bereid om in Oekraïne een “rode lijn” van Rusland te accepteren. Dat heeft hij vrijdagavond duidelijk gemaakt. Biden zegt dat hij met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een “lang gesprek” over de kwestie zal voeren.

Het Kremlin had eerder gewaarschuwd dat het plaatsen van westerse raketafweersystemen in Oekraïne zou worden opgevat als een rode lijn, die volgens Rusland niet mag worden overschreden worden. Toen Biden vrijdag om een reactie werd gevraagd, maakte hij duidelijk “geen respect te hebben voor de rode lijnen van wie dan ook”. “We zijn al heel lang op de hoogte van de acties van Rusland en ik verwacht een lange discussie met Poetin te gaan voeren”, verklaarde de president.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zullen dinsdag via video met elkaar overleggen, zo heeft het Kremlin aangekondigd. “We bevestigen” dat het onderhoud dinsdag zal plaatsvinden, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov volgens het persbureau Interfax. Washington beschuldigt Rusland van het voorbereiden van een inval in Oekraïne. Moskou ontkent dat.

Lees ook

Nu in het nieuws