Lucinda Brand demonstreert opnieuw

 ©  BELGA

De Nederlandse Lucinda Brand heeft met grote overmacht de Superprestige in Boom gewonnen op een loodzwaar parcours. Brand nam in de tweede ronde de leiding over van haar verrassende landgenote Inge van der Heijden en breidde die daarna stelselmatig uit. Van der Heijden hield de tweede plek vast, Denise Betsema vervolledigde het Nederlandse podium na een stevige inhaalrace. Voor Brand was het al de vierde overwinning in vijf Superprestige-crosses.

wic, blg

De terreinen van Tomorrowland lagen er bijzonder drassig en zwaar bij door de vele regen de voorbije dagen en ook nog op zaterdag zelf tijdens de wedstrijd van de dames. Alvarado dook als eerste het veld in, maar al snel werd het commando overgenomen door Inge van der Heijden. De Nederlandse had duidelijk een begenadigde dag en sloeg een klein kloofje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wereldkampioene Brand moest aan de bak om het gaatje te dichten. Ze naderde op haar landgenote, maar wegens een fietswissel in de materiaalpost werd ze teruggeslagen naar een vijfde positie. Van der Heijden was op dreef en pas in de loop van de tweede ronde wist Brand naar haar landgenote toe te rijden. Een ronde lang bleven ze nog samen, daarna maakte de wereldkampioene het verschil op de zware stroken en trok ze alleen op pad.

Van der Heijden verzekerde zich van de tweede plaats, in de strijd om de derde plek snelde Denise Betsema na een lange inhaalrace in het slot nog voorbij Maghalie Rochette. Sanne Cant finishte als eerste landgenote op een achtste plaats. Brand leidt in het klassement met 71 punten, drie mee dan Denise Betsema.

Brand: “Had toch moeite om in mijn ritme te komen”

“Dit was echt wel lastig”, gaf Brand na afloop van de cross mee. “Ik had het echt niet gemakkelijk. Ik had wat moeite om in het ritme te komen met deze temperaturen. Het was echt koud en dan heeft mijn lichaam wat tijd nodig. Ik wilde me vooral niet forceren in het begin en ik bleef kalm. Uiteindelijk raakte ik bij Inge”.

Maar lang waren ze niet met twee op pad. Na een foutje van Inge van der Heijden, had Brand een gaatje en dat werd steeds groter op haar landgenote. “Toen ze die fout maakte, trok ik door. Het is dan vooral zaak om je eigen ritme te rijden en niet te wachten. Ik sloeg een mooi kloofje. Een aanval was het niet echt, het waren meer de omstandigheden die goed zaten. Als het zo koud is, kun je eigenlijk maar een tempo rijden.”

Brand past voor de Wereldbeker in Val di Sole volgende week zondag en kiest voor een stage in de Spaanse zon met het oog op de rest van het seizoen.

Aangeboden door onze partners