Franse president en Saoedische prins willen samen crisis tussen Beiroet en Riyad oplossen

 

 ©  VIA REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron en de Saoedisch kroonprins Mohammed Ben Salman hebben samen naar de Libanese premier Najib Mikati gebeld om een oplossing te vinden voor de crisis tussen Beiroet en Riyad, zo heeft Macron zaterdag in Jeddah gezegd.

Laurence TorckBron: BELGA

“Saoedi-Arabië en Frankrijk willen zich ten volle inzetten om de relatie tussen de twee landen te herstellen” na een zware diplomatieke crisis, zei het Franse staatshoofd aan de pers voordat hij uit de stad op de westkust van Saoedi-Arabië vertrok. Hij voegde eraan toe dat hij zondag met de Libanese president Michel Aoun zou bellen. Het initiatief werd gunstig onthaald door de Libanese premier, die op Twitter van een “belangrijke stap naar de hervatting van de relaties” met Riyad sprak.

LEES OOK. Libanese minister kondigt ontslag aan na omstreden uitspraak over Jemen

Riyad riep eind oktober zijn ambassadeur in Beiroet terug en wees de Libanese ambassadeur het land uit naar aanleiding van kritiek van de Libanese minister van Informatie Kurdahi op de door Saoedi-Arabië geleide interventie in Jemen. Kurdahi kondigde vrijdag zijn ontslag aan. 

Parijs en Riyad gaan “samenwerken, de hervormingen (in Libanon) ondersteunen, het land een uitweg uit de crisis bieden en zijn soevereiniteit vrijwaren”, benadrukte Macron op Twitter.

Lees ook

Nu in het nieuws