Laatste lid van ‘Band of Brothers’ overleden op 99-jarige leeftijd

Edward D. Shames (centraal) met vier andere leden van Easy Company in 2003. 

Edward D. Shames (centraal) met vier andere leden van Easy Company in 2003. ©  AP

Edward D. Shames, een Amerikaanse oorlogsheld die op D-Day op de stranden van Normandië landde, is op 99-jarige leeftijd overleden in zijn eigen huis. Shames was het laatste nog levende lid van de zogenoemde ’Band of Brothers’, de groep elitesoldaten en -parachutisten waar in 1992 een boek en in 2001 een miniserie op HBO over verschenen.

jvhBron: BELGA

Shames landde op 6 juni 1944 als parachutist in Normandië en nam vervolgens deel aan verschillende offensieven van de geallieerden. “Ed kreeg de reputatie zeer koppig en uitgesproken te zijn en eiste de hoogste standaarden van zichzelf en van zijn medesoldaten”, valt in zijn overlijdensbericht te lezen.

Nadat Duitsland zich had overgegeven, ging Shames met zijn medesoldaten het Kehlsteinhaus van de nazi’s in de deelstaat Beieren binnen. Daar vond Shames een aantal flessen cognac, zo meldt het overlijdensbericht, die “alleen voor de Führer” bedoeld waren. Shames zou de cognac gedronken hebben op de Bar Mitzvah van zijn oudste zoon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten