OVERZICHT. De strijd tegen omikron: steeds meer landen verstrengen reisregels om nieuwe variant buiten te houden

 

 ©  AFP

De omikronvariant gloort aan de einder. Wereldwijd houden regeringen de adem in voor die dreiging, en dus gaan overal muren op. Verschillende landen hebben de afgelopen dagen nieuwe restricties ingevoerd voor reizigers, in de hoop de omikronvariant buiten de deur te houden. Een overzicht.

jvh, mtmBron: Belga, Reuters, Bloomberg

Coronatest verplicht voor reizigers naar Groot-Brittannië

Groot-Brittannië was zaterdagavond de laatste in het rijtje: reizigers die naar het land willen, zullen voor afreizen een coronatest moeten afnemen. Reizigers zullen een bewijs moeten kunnen voorleggen van een negatieve coronatest van maximum 48 uur oud. Dat geldt ook voor wie gevaccineerd is.  De nieuwe maatregel gaat dinsdag in. Het gaat om een tijdelijke maatregel.

LEES OOK. Reisadviezen aangepast: nog meer delen van Frankrijk, Spanje en Italië kleuren rood

Ierland beperkt cafébezoek

Ook in Ierland grijpt de regering in, in een poging om de coronacijfers onder controle te krijgen alvorens de omikronvariant om zich heen grijpt. Alle indoor evenementen moeten vanaf dinsdag (en voorlopig al zeker tot 9 januari) op halve capaciteit draaien, de horeca mag enkel groepen van maximaal zes personen toelaten, en mensen mogen ook thuis maximaal drie andere personen ontvangen.

 

 ©  Getty Images

Negatieve test nodig voor Verenigde Staten

Ook wie naar de Verenigde Staten reist, moet vanaf maandag een negatieve coronatest kunnen voorleggen die werd afgelegd in de dag voor het afreizen. De Amerikaanse overheid zou wel overwegen om uitzonderingen toe te staan voor een twintigtal landen waar een test afleggen op zo’n korte termijn moeilijk is.

IJsland voert reisbeperkingen in voor Afrikaanse landen

Personen die meer dan 24 uur in Botswana, Lesotho, eSwatini, Mozambique, Zimbabwe, Namibië of Zuid-Afrika hebben doorgebracht, moeten dan weer ongeacht hun vaccinatiestatus een coronatest afleggen bij aankomst in IJsland. Daarna moeten die mensen in een vijfdaagse quarantaine, alvorens ze een nieuwe PCR-test moeten afleggen. Pas daarna mogen ze het land in. Er is wel een uitzondering voor kinderen geboren in 2016 of later. De overheid vraagt IJslanders bovendien om zelf niet naar het buitenland te reizen.

 

 ©  Getty Images/iStockphoto

Ook Noorwegen eist negatieve test

Ook Noorwegen eist voortaan dat reizigers – gevaccineerd of ongevaccineerd – een negatieve test voorleggen die werd afgenomen in de 24 uur voor het afreizen. In de hoofdstad Oslo, waar donderdag een grote uitbraak met de omikronvariant werd vastgesteld, geldt bovendien opnieuw een mondmaskerplicht op openbare plaatsen.

Zwitserland heft quarantaine op, maar voert wel testverplichting in

Zwitserland heft dan weer de quarantaineplicht voor reizigers uit België en nog 22 andere landen op. In de plaats komt er wel een testverplichting. Alle reizigers moeten een negatief PCR-resultaat kunnen voorleggen, ook gevaccineerden of wie van Covid-19 genezen is. Ook is een tweede test verplicht, tussen de vierde en zevende dag van het verblijf in Zwitserland.

 

 ©  BELGAIMAGE

Zelfs Portugal voert brede verstrengingen in

Portugal heeft één van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld, maar toch vreest ook dat land de hoge besmettingsgraad van de omikronvariant. Gezien de stijgende cijfers kondigde de regering woensdag een ‘nationale crisis’ af: dat is één stapje onder het hoogste alarmniveau ‘noodtoestand’, en laat de regering toe om strengere maatregelen op te leggen zonder parlementaire goedkeuring.

Zo geldt ook daar dat (zelfs gevaccineerde) reizigers die het land binnen willen voortaan een negatieve test moeten voorleggen op de luchthaven, in de haven, of aan de grens. Ook voor de Portugezen zelf worden de regels trouwens verstrengd: mondmaskers zijn binnen voortaan weer verplicht, en iedereen die op café, restaurant of hotel, naar de bioscoop, de fitness of een sportwedstrijd, of een ziekenhuis of rusthuis binnen wil, moet een vaccinatiebewijs, bewijs van herstel van Covid-19, of een negatieve test kunnen voorleggen.

En verder...

Ook in andere landen worden de regels verstrengd. Op Cyprus is een vaccinatiebewijs in principe voldoende, maar daar kan het zijn dat je willekeurig getest wordt bij aankomst. In sommige landen is momenteel dan weer een lockdown van kracht, zoals in Oostenrijk (al zeker tot 12 december) en Slovakije (al zeker tot 9 december). Dat betekent dat je voorlopig niet naar die landen kunt reizen.

Wie naar Zuid-Korea reist, kan dan weer niet langer rekenen op een uitzondering op de quarantaineplicht voor gevaccineerden, en alle rechtstreeks vliegtuigreizen naar Marokko werden voor twee weken opgeschort. Ook Japan en Israël voerden soortgelijke beperkingen in.

 

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten