Een avondje muzikaal tooghangen in het gloednieuwe Café van Muziekcentrum De Bijloke

 

 ©  De Bijloke

GENT -

Dit seizoen kan je in Muziekcentrum De Bijloke niet alleen terecht voor muzikanten en orkesten. Het prachtig gerenoveerde centrum omarmt in zijn nieuwe Café ook … muziekbabbelaars. Denkers en kunstenaars uit de muziekwereld zijn te gast in de prikkelende reeks ‘Avondje Adorno’. Wij wandelden mee door het oeuvre van de baanbrekende Italiaanse componist Luciano Berio. “Oké, hij was niet altijd een vrolijke peer.”

An Rosiers

Als twee volleerde muzikale tooghangers deelden dirigent Filip Rathé en musicoloog Maarten Quanten hun gedachten bij de ‘postmoderne’ muziek van Berio. Daarbij gebruikten ze beeldmateriaal op een groot scherm achter hen.

Rathé illustreerde sommige van zijn stellingen live aan de vleugelpiano. Chagrijnig als Waldorf en Statler in het muppettheater waren ze niet, maar ze genoten er wel zichtbaar van elkaars interpretaties aan te vullen, te overtreffen of gewoon van tafel te vegen.

Noten als sterren

Je hoefde helemaal geen postmodernistische muziekexpert te zijn om mee te wandelen door het oeuvre van Berio. Zo betrok Rathé het publiek in zijn heel persoonlijke beleving van ‘O King’, het stuk dat Berio componeerde na de moord op Martin Luther King. De geweerschoten knalden uit de piano. “En de andere noten hangen er als sterren rond.”

“Oké, hij was niet altijd een vrolijke peer,” vertelde Quanten. Voor hem is Berio een ‘leencomponist’ en hij illustreerde dat met een passage uit de Sinfonia, een stuk dat barst van muziekgeschiedenis met bijvoorbeeld gerecycleerde flarden Mahler en Debussy.

Maar Rathé benadrukte dat het niet nodig is al die onderliggende lagen te kennen. “Dat is het schone van deze muziek. Net zoals bij de Madonna van van Eyck, is ze op het eerst zicht ook gewoon goed.” De zinloosheid, maar tegelijk ook hoop en ironie van het stuk sluiten verschrikkelijk goed aan bij deze bevreemdende tijden.

Dit nieuwe Café leent zich uitstekend voor dit soort activiteiten. Het publiek kan genieten van een drankje tijdens de lezing. De kunstenaars van Studio Helder en Onbetaalbaar vielen met hun huiselijke aanpak van onder meer deze ruimte in de designprijzen tijdens de Henry van de Velde Awards.

Voor wie graag meer ontdekt over Berio, heeft de Muziekcentrum De Bijloke een dubbel aantrekkelijk aanbod. Er is een gratis fysieke tentoonstelling in het Kabinet (telkens open 1 uur voor aanvang van elk concert).

Het Muziekcentrum biedt online ook een gratis expo aan. Het multimedia overzicht bevat interviews (met onder meer Umberto Eco, één van zijn beste vrienden), artikels en opmerkelijke foto’s (zoals die met Paul McCartney). Muzikaal compleet veilig trippen in coronatijden.

Bekijk hier de agenda van de volgende Avondjes Adorno.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent