Legendarisch pannenkoekenhuisje bakt ze nog eens, volgens exáct hetzelfde recept

Legendarisch pannenkoekenhuisje bakt ze nog eens. © Het Nieuwsblad

GENT -

Het eerste deeg had de bakplaat nog niet geraakt, of er stond zondag al een wachtrij aan Gwenola in de Voldersstraat. Het is dan ook groot nieuws in Gent dat er voor het eerst nog eens gebakken wordt volgens het recept van het legendarische pannenkoekenhuisje dat in 2018 dicht ging.

Bert Staes

Duizenden Gentenaars hebben warme herinneringen aan de pannenkoeken van Marie-Christine van de Gwenola. Decennialang werden er in het pannenkoekenhuisje in de Voldersstraat typische Bretoense pannenkoeken geserveerd, met suiker én boter voor de liefhebbers.

Gwenola werd een instituut waar generaties Gentenaars graag terug gingen. Er kwam een vestiging in de Donkersteeg bij en zelfs een filiaal aan het UZ, dat bijna twintig jaar heeft bestaan. Maar nadat Marie-Christine in 2017 overleed, sloot een jaar later ook de deur van haar pannenkoekenhuisje. Sindsdien is het stil in het pand in de Voldersstraat.

Net voor de sluiting: pannenkoekenhuis Gwenola was een instituut waar generaties Gentenaars graag terug gingen.

Net voor de sluiting: pannenkoekenhuis Gwenola was een instituut waar generaties Gentenaars graag terug gingen. ©  fvv

Tot nu. Deze maand is er een pop-up geopend in het pand van de leegstaande Gwenola, de gelegenheid voor de familie van Marie-Christine om haar pannenkoekenerfenis nog eens te eren.

“We willen mijn zus eren, ze was een monument”, zegt Marleen, de zus van Marie-Christine die zondag mee kwam bakken. Gaëlle Laurier, de jongste dochter van Marie-Christine, zette het idee op poten, samen met de dames van Wild Ding N°66, de ‘wilde’ pop-up die iedere vrijdag, zaterdag en zondag in december het pand van Gwenola inneemt.

 

 ©  bst

“De pannenkoeken zijn ook een beetje wild”, lacht Gaëlle. “We hebben boter, deeg en suiker van exact dezelfde leveranciers als destijds. Maar pannenkoeken bakken buiten … dat hadden we nog nooit gedaan. We bakten altijd op gas, maar dat kan hier op straat niet.”

Maar met de hulp van twee elektrische bakplaten was de stoep voor Gwenola in geen tijd omgebouwd tot ene mini-pannenkoekenhuisje in openlucht. De oude baksters van Gwenola zijn er niet bij, maar wel enkele bekenden zoals Agnes Brantegem, een “ervaren Gentse Feesten-bakster”.

 

 ©  bst

Enkele oude klanten waren zondag meteen paraat. “Het is zoooo lang geleden. Ik heb dit zo gemist”, zei Elke, die als kind elke woensdagmiddag bij Gwenola ging. De wachtrij zou zondag nooit meer verdwijnen.

Voor de fans van Gwenloa die verzot waren op de typische boekweitpannenkoeken van Marie-Christine: die zijn er niet bij dit keer. In de pop-up is wel de unieke boekweitbloem te koop, net zoals ze in Gwenola gebruikt werd: grof gemalen en grijs gespikkeld.

Wie nog eens graag een echte Gwenola-pannenkoek wil proeven – ze zijn à point, neem het van ons aan – kan de volgende twee zondagmiddagen nog terecht in de Voldersstraat, telkens vanaf 14 uur. Op 23 december sluit de Gwenola opnieuw de deuren.

LEES OOK. Vier “wilde” vriendinnen blazen nieuw leven in legendarisch pannenkoekenhuis Gwenola

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent