Extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour doopt zijn partij “Reconquête”

 

 ©  AFP

De Franse extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour heeft de naam “Reconquête” (herovering) gekozen voor zijn eigen partij. Dat heeft hij zijn zondag duidelijk gemaakt bij de officiële start van zijn campagne.

Laurence TorckBron: BELGA

De 63-jarige polemist sprak zondagnamiddag zijn aanhangers toe in Villepinte, ten noorden van Parijs. Hij onthulde er niet enkel de nieuwe partijnaam, maar ook de slogan “Impossible n’est pas français” (vrij vertaald: het woord onmogelijk is geen Frans), een uitdrukking die wordt toegeschreven aan Napoleon Bonaparte.

De meeting werd bijgewoond door duizenden mensen. “Jullie zijn met 15.000 vandaag. Vijftienduizend Fransen die de politieke correctheid, de dreigementen van extreemlinks en de haat van de media hebben getrotseerd”, zo stelde de gewezen journalist.

“De inzet is enorm. Als ik win, zal dat het begin zijn van de herovering van het mooiste land ter wereld”, sprak de presidentskandidaat zijn aanhangers nog toe. 

LEES OOK. Chique Parisienne of complexloos rechtse rakker: de moeilijke keuze van centrumrechts in Frankrijk (+)

Afwijzing migranten en islam

De extreemrechtse politicus had voor de officiële aankondiging van zijn kandidatuur al een erg uitgebreide precampagne gevoerd. Daarin lanceerde hij een discours dat neerkomt op de afwijzing van immigratie en van de islam, omdat die volgens hem een bedreiging vormen voor “een Frans volk dat hier al 1.000 jaar is”.

Voor de start van de bijeenkomst had in Parijs nog een manifestatie plaatsgevonden van tegenstanders van Zemmour. Volgens de politie waren daarbij 2.200 mensen aanwezig, de organisatoren hebben het over 10.000 betogers. Er werden twee deelnemers opgepakt. Daarnaast vonden werden ook 46 tegenstanders van Zemmour opgepakt in Villepinte, omdat ze zich bevonden in een zone waar niet mocht worden gemanifesteerd.

Lees ook

Nu in het nieuws