Nationale stakingsactie: 40 procent van bussen en trams De Lijn rijdt niet

 

 ©  MARC HERREMANS

Bij De Lijn, MIVB en TEC is er maandagochtend hinder door de nationale actiedag van de drie vakbonden. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV houden een manifestatie in Brussel, de liberale ACLVB richt zich meer op lokale acties. Zo’n 60 procent van de bussen en trams zal uitrijden.

evdg

De drie vakbonden organiseren vandaag een nationale actiedag uit protest tegen de loonnormwet van 1996 en tegen wat ze de “beknotting” van de syndicale vrijheden noemen. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV focussen die dag op een manifestatie in Brussel, de liberale bond ACLVB richt zich meer op lokale acties.

In Vlaanderen rijden, zoals verwacht, goed zes op de tien bussen en trams. De Lijn werkt een alternatieve dienstregeling uit, op basis van het aantal personeelsleden dat aangeeft te zullen werken. Die dienstregeling is te zien op de website. “We laten je niet graag in de kou staan en werkten daarom een alternatieve dienstverlening uit op basis van het beschikbare personeel”, klinkt het daar. Het lijkt op het eerste gezicht zo dat er in de steden meer hinder zal zijn dan voor het lokale vervoer.

Hinder in Brussel

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht heel wat hinder. Enerzijds omdat een deel van het personeel zal deelnemen aan de actiedag, anderzijds omdat de betoging in Brussel haar lijnen zal verstoren. In Brussel rijdt momenteel enkel metrolijn 1, en die lijn is verlengd tot Erasmus. Op de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 rijden er trams. Op de andere metro- en tramlijnen zal er maandag geen verkeer meer zijn, meldt de MIVB op sociale media. De buslijnen 12, 34, 36, 46, 53, 54, 56, 59, 65, 71, 74, 78, 87, 88 en 95 rijden maandagochtend ook.

Ook bij de Waalse openbaarvervoersmaatschappij TEC is er hinder. In de verschillende provincies is er hinder op tientallen lijnen. Op sommige lijnen zijn er helemaal geen bussen, op andere is er zo nu en dan een bus.

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat de spoorwegmaatschappij “a priori geen impact verwacht op het treinverkeer”. Althans, niet door de actiedag. Door de uitval van personeel door corona - ze zijn ziek of moeten in quarantaine - schrapt de NMBS wel tot 120 treinen per dag. De treinritten die afgeschaft worden zijn verspreid over vijf verbindingen.

Lees ook

Nu in het nieuws