CD&V en Open VLD vragen luchtbehandelingsplan voor onderwijs

 

 ©  Sven Dillen

Dat de Vlaamse regering geld vrijmaakt voor CO2-meters in het onderwijs, is een goede zaak, maar volgens parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) zijn die CO2-meters maar “een eerste stap” en  is er veel meer nodig. In een gezamenlijk persbericht pleiten ze voor een “onderbouwd en breed uitgerold luchtbehandelingsplan” voor het Vlaamse  onderwijs.

evdgBron: BELGA

Een goede luchtkwaliteit in de klas is niet alleen in coronatijden van belang, het helpt steeds voor een betere concentratie. Er zijn ook wel budgetten om de luchtkwaliteit op scholen te verbeteren, maar die budgetten worden onvoldoende benut. “Van januari 2020 tot september 2021 zijn er welgeteld maar twaalf aanvragen voor de installatie van ventilatiesystemen goedgekeurd”, klinkt het. Dat komt onder meer omdat de budgetten en maatregelen onvoldoende bekend zijn en omdat het geen sinecure is om schoolinfrastructuur op korte termijn aan te passen.

Het Overlegcomité besliste om CO2-meters in het onderwijs te verplichten en de Vlaamse regering maakte onlangs ook 11 miljoen euro vrij voor die meters. Maar die CO2-meters zijn volgens Vandromme en De Gucht maar een noodzakelijke “eerste stap om te gaan naar waar het écht om draait: goed geventileerde klasklokalen”.  “Een CO2-meter is als een ‘kanarie in een koolmijn’, dat aangeeft dat er iets fout is, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost”, aldus Vandromme. 

Vandromme en De Gucht stelt voor om de onderbenutte budgetten voor ventilatie in te zetten voor de aankoop van luchtreinigingsapparatuur. Die apparatuur vergt veel minder ingrijpende werken dan traditionele ventilatiesystemen.

De twee parlementsleden willen liefst nog een stap verdergaan. “Laat ons Vlaanderenbreed werk maken van een luchtbehandelingsplan, middelen investeren in de verdere ontwikkeling hiervan en zo snel mogelijk werk maken van goed geventileerde klaslokalen voor alle leerlingen”, besluiten Vandromme en De Gucht.

Het gemeenschapsonderwijs GO! sluit zich aan bij het pleidooi van de twee parlementsleden. “Een goede luchtkwaliteit was al een bezorgdheid voor de coronacrisis en is nu essentieel geworden om onze scholen op veilig open te houden en het leerrecht van onze kinderen te garanderen”, zegt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux.

Het GO! is alvast van plan om te investeren, bijvoorbeeld in luchtreinigingstoestellen, maar vraagt een duidelijk kader. “We kijken naar de overheid voor een kader - de kwaliteitseisen waaraan toestellen moeten voldoen, bijvoorbeeld - en de middelen”, klinkt het. “Met dergelijke filters kunnen we de impact van infectieziekten zoals Covid-19 en griep verminderen maar daarnaast blijft ventileren belangrijk voor voldoende zuurstof in de lucht”, aldus nog Pelleriaux.

Nu in het nieuws