Duizenden betogers willen loonnormwet weg

© Belga

In Brussel zijn maandag duizenden mensen - 6.000 volgens de vakbonden - op straat gekomen. Ze willen meer koopkracht en daarom een wijziging van de loonnormwet. De bonden stuurden ook een waarschuwing uit naar werkgevers en regering: raken aan de index is een oorlogsverklaring.

Bron: BELGA

De christelijke en de socialistische vakbonden mobiliseerden maandag tegen de bestaande loonnormwet. Die wet verhindert dat de lonen van de mensen deftig kunnen stijgen, aldus de bonden, terwijl tegelijk alles duurder wordt. De automatische indexering van de lonen kan niet alles opvangen en houdt bijvoorbeeld geen rekening met de brandstofprijzen. “Mensen zien de prijzen stijgen in de winkels en aan de pomp, terwijl de lonen maar met 0,4 procent omhoog mogen”, zegt Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV. “De uitkeringen voor de aandeelhouders mogen wel meer stijgen. Dit is een boodschap aan de werkgevers en de regering. Deze loonnormwet moet worden aangepast.”

Achter een groot spandoek - met daarop ‘Koopkracht komt niet uit de lucht gevallen’  - trokken duizenden militanten van ACV en ABVV door Brussel, van Brussel-Noord naar het Centraal Station. Maar ook de hoge energiefactuur, aanvallen op de index en het criminaliseren van syndicale acties zaten de militanten hoog. Het verdedigen van de syndicale rechten staat hoog op de vakbondsagenda, sinds de veroordeling van 17 vakbondsmensen, onder wie ABVV-voorzitter Thierry Bodson, voor de blokkering van een viaduct op de E40 in Luik.

In de speeches na afloop klonk luid een waarschuwing aan het adres van de werkgevers en de regering. “Aan de index wordt niet geraakt. Dat zou neerkomen op een oorlogsverklaring”, aldus Bodson. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) luidde vorige week nog de noodklok over de torenhoge inflatie, die de competitiviteit van de bedrijven in gevaar brengt. 

De betoging verliep luid, met veel geknal van voetzoekers, maar zonder incidenten.  Het overgrote deel van de manifestanten hield zich aan de mondmaskerplicht. Traditioneel was de PVDA prominent aanwezig op de vakbondsbetoging.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten