Voor het eerst in weken is er goed nieuws over coronacijfers: “Dit is wat we gehoopt hadden”

Eindelijk een beetje hoopgevend nieuws. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames tonen een licht dalende trend. Precies wat de virologen gehoopt hadden door de nieuwe maatregelen die de regering heeft afgekondigd.

tg

Voor het eerst heeft Sciensano weekendcijfers vrijgegeven. En die zijn (lichtjes) hoopgevend. Volgens de daggemiddelden gedurende de laatste 7 dagen waren er op zaterdag 4 december 14.243 nieuwe besmettingen, een dag eerder 15.894. Donderdag waren het er nog 17.453. Een opvallende daling dus.

Ook het aantal ziekenhuisopnamen daalt lichtjes. Van 3.708 op 2 december naar 3.537 afgelopen zaterdag. Er lagen zaterdag 805 patiënten op intensieve zorgen, donderdag waren dat er nog 821.

“De licht dalende trend van besmettingen en ziekenhuisopnamen zet zich dus door. Dat is wat we gehoopt hadden na de extra maatregelen die genomen zijn om het aantal coronabesmettingen te doen dalen”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Hij hoopt dat de cijfers zullen blijven dalen, zeker omdat de maatregelen die het Overlegcomité vrijdag nam nog geen effect kunnen hebben. Dat zal pas binnen enkele weken volgen. “De nieuwe maatregelen kunnen ervoor zorgen dat de curve nog sneller naar beneden gaat”, stelt Van Gucht nog.

Dat is volgens hem nodig om de druk om de ziekenhuizen te verminderen. “Het zorgpersoneel moet meer ademruimte krijgen”, zegt hij. Hij hoop dat de piek van het aantal patiënten op intensieve zorgen achter de rug is.

Van Gucht wijst er nog op dat de daling zich momenteel enkel nog maar voordoet in Vlaanderen en de provincie Luik. In Brussel en in de meeste Waalse provincies stijgen de cijfers nog.

We mogen ook niet te vroeg juichten:volgens Van Gucht zitten we nog steeds op een hoog niveau en er is nog een lange weg te gaan naar beneden. Sciensano roept iedereen dan ook op om de maatregelen strikt op te volgen.

Of de vierde golf over zijn hoogtepunt is, zal in de komende dagen en weken moeten blijken.

Lees ook

Nu in het nieuws