Uitbraak vogelgriep in Frankrijk zorgt voor bijkomende maatregelen voor gemeenten Poperinge en Alveringem

 

 ©  Rob Engelaar

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel bedrijf in de Franse gemeente Winnezeele. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de besmetting ingesteld. Daardoor komen er in delen van Poperinge en Alveringem bijkomende maatregelen.

Bron: Belga

De 10 km-zone valt gedeeltelijk in West-Vlaanderen en overlapt een stukje met de zone die reeds werd afgebakend naar aanleiding van de besmetting in Warhem eind november. In delen van de gemeenten Poperinge en Alveringem gelden daarom bijkomende maatregelen, voor zowel professionele als particuliere houders.

Die houden in dat alle pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels (waaronder duiven), met uitzondering van loopvogels, moeten worden opgehokt of afgeschermd met behulp van netten. Alle verzamelingen (zoals markten, beurzen, tentoonstellingen en prijskampen) van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels zijn verboden. Voor professionele houders gelden bijkomende voorzorgsmaatregelen.

Daarnaast herinnert het FAVV alle pluimvee- en vogelhouders – professionelen en particulieren – eraan dat sinds 15 november al maatregelen gelden voor het hele grondgebied. Zo moet pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten). Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt. Pluimvee en vogels mogen niet gedrenkt worden met regenwater of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Deze maatregelen moeten helpen vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en helpen dus het pluimvee te beschermen. “We vragen nogmaals dat alle pluimveehouders, hobbyhouders en andere betrokken actoren de maatregelen strikt toepassen en voldoende aandacht besteden aan het voorkomen van de insleep van vogelgriep bij hun dieren door (contacten met) wilde vogels. Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster FAVV.

Lees ook

Nu in het nieuws