Verenigde Staten kondigen diplomatieke boycot Winterspelen 2022 in Peking aan

 

 ©  BELGAIMAGE

De Verenigde Staten hebben een diplomatieke boycot van de Olympische en Paralympische Spelen 2022 in Peking aangekondigd. Dat uit protest tegen de schending van mensenrechten in de Xinjiang-regio. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, maandag aangekondigd.

Psaki zei dat de regering een “duidelijke boodschap” stuurt dat de schendingen van de mensenrechten in China betekenen dat er geen business as usual kan zijn. “De regering Biden zal geen diplomatieke of officiële vertegenwoordiging sturen naar de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2022 in Peking, gezien de voortdurende genocide en misdaden tegen de menselijkheid van de Volksrepubliek China in Xinjiang,” zei ze maandag.

Psaki voegde eraan toe dat Team USA de “volledige steun” van de regering heeft, maar dat de regering niet zal “bijdragen aan de fanfare van de wedstrijd”.

“Tegenmaatregelen”

Zhao Lijian, de woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, noemde de Amerikaanse boycot voor de officiële aankondiging al “stoerdoenerij”.

“Als de VS koste wat kost zaken op hun manier willen doen, zal China tegenmaatregelen nemen”, waarschuwde de woordvoerder. “De Olympische Winterspelen zijn geen gelegenheid om een politiek standpunt in te nemen en te manipuleren.”

De Winterspelen zullen volgend jaar van 4 tot 20 februari plaatsvinden. Onder andere de Verenigde Staten beschuldigen China van een genocide op Oeigoerse moslims in de Chinese provincie Xinjiang. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft China minstens een miljoen Oeigoeren opgesloten in “heropvoedingskampen”.

Het Amerikaans Olympisch Comité maakte ook al duidelijk zich te verzetten tegen een volledige boycot. In het verleden werden de Spelen van Moskou in 1980 geboycot door de Verenigde Staten en een zestigtal andere landen. Vier jaar later gebeurde hetzelfde op de Spelen van Los Angeles, dit keer door de Sovjet-Unie en zijn bondgenoten. Het Olympisch Comité vindt het een “vergissing” om de Spelen te gebruiken als een “politiek drukmiddel”.

(sgg)

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners