Zuhal Demir (N-VA) creëert 1.900 extra plaatsen voor werkstraffen

 ©  BELGA

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) creëert 1.900 extra plaatsen waar werkgestraften hun strafuren kunnen uitvoeren. Daarmee komt ze tegemoet aan de toenemende druk.

evdgBron: BELGA

In 2020 werden in een volledig jaar 3.851 werkstraffen uitgesproken, een aantal dat dit jaar eind oktober al met 1.000 werkstraffen ruim overstegen werd. Rechters zien volgens de minister steeds meer heil in werkstraffen als alternatieve straf voor overtreders.

Opmerkelijk is ook dat in bepaalde gerechtelijke arrondissementen veel werkstraffen werden uitgesproken voor coronaovertredingen. Dat gebeurde minder in 2020.

Wegens de stijging van het aantal werkstraffen en de coronacrisis, en de bijhorende veiligheidsmaatregelen die daarmee gepaard gingen, staat het aantal plaatsen waar die straffen kunnen worden uitgevoerd, onder druk. Tijdens de eerste lockdown kon slechts 3 procent van de werkstraffen doorgaan, aldus het kabinet van Demir.

Er komen nu 200 extra plaatsen bij afvalstoffenmaatschappij OVAM en het initiatief Mooimakers voor het opruimen van zwerfvuil. Bij Natuurpunt en Natuur en Bos zijn er samen 540 plaatsen beschikbaar voor groenonderhoud en het planten van bomen. Via een oproep aan lokale besturen en Vlaamse overheidsdiensten zijn 150 extra plaatsen gevonden, waarvan de stad Antwerpen er in 140 voorziet. Ook bij kringwinkels (30) en dierenopvangcentra (10) zullen mensen met een werkstraf aan de slag kunnen, net als bij de provincies Antwerpen en Limburg, en bij Brussel. Die voorzien in 927 extra plaatsen op verschillende locaties, zoals bij een overheidsdienst of een vzw.

Aangeboden door onze partners