Planbureau verwacht overschrijding spilindex al in december

 

De sociale uitkeringen en ambtenarenlonen zullen begin 2022 met 2 procent stijgen, doordat de spilindex in december overschreden zal worden. Dat voorspelt het Planbureau dinsdag. De instelling verwacht bovendien een nieuwe overschrijding in augustus 2022. Als dat bevestigd wordt, zullen de uitkeringen en ambtenarenweddes een derde keer verhoogd worden op dertien maanden tijd.

Bron: BELGA

De spilindex werd het laatst overschreden in augustus van dit jaar. Wanneer dat gebeurt, worden de sociale uitkeringen de maand nadien met 2 procent geïndexeerd, de weddes van het overheidspersoneel volgen nog een maand later.

Door de aanhoudend hoge inflatie, verwacht het Planbureau dat de spilindex deze maand december opnieuw overschreden zal worden. Een maand geleden voorspelde de instelling dat dat in januari 2022 zou gebeuren.

Het Planbureau dacht tot nu toe ook dat er nadien geen nieuwe overschrijding zou zijn in 2022, maar nu gaat het ervan uit dat de spilindex in augustus toch alweer overschreden zal worden. Als die prognose uitkomt, betekent dat dat de sociale uitkeringen en de weddes van het overheidspersoneel respectievelijk in september en oktober voor de derde keer in dertien maanden geïndexeerd zouden worden.

De inflatie, die in november met 5,64 procent op het hoogste niveau stond sinds juli 2008, zou nog tot en met maart volgend jaar boven de 5 procent blijven, verwacht het Planbureau nog. De gemiddelde jaarinflatie zou dit jaar uitkomen op 2,4 procent en in 2022 op 3,8 procent.

Nu in het nieuws