Gemeenten mogen opnieuw veilige studieruimtes voorzien

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Joost De Bock

De Vlaamse steden en gemeenten mogen in de komende examenperiode opnieuw veilige blokruimtes voorzien voor studenten. Dat antwoordt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) op een vraag van Brecht Warnez (CD&V).

Bron: BELGA

“Mits veiligheidsafspraken moeten we ingaan op de vraag van veel studenten”, zegt Warnez. “Studeren is voor velen haalbaarder in groep. Het lokale aanbod helpt overvolle studentensteden vermijden.”

Warnez haalt aan dat uit onderzoek blijkt dat bijna 14 procent van de studenten zich eenzaam voelt. Lokale studieruimtes kunnen een grote invloed hebben op de studieresultaten.

Bart Somers bevestigt dat de omzendbrief van 1 december 2020 blijft gelden. “Sommige jongeren hebben thuis geen plaats om in alle rust de examenleerstof te verwerken, anderen studeren nu eenmaal beter in groep”, zegt hij. “Lokale besturen kunnen opnieuw stille en veilige studieruimtes voorzien. Tijdens de vorige blokperiodes zagen we enkele creatieve locaties, jongeren konden studeren in een sportzaal of zelfs in een kerk. De omzendbrief geeft een helder kader en duidelijke richtlijnen. Het gaat onder meer over het garanderen van afstand tussen studerende studenten, het veilig betreden en verlaten van de studieruimtes, de optimale verluchting en het regelmatig ontsmetten van handen, sanitair en studietafels.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten