Joodse organisaties spannen rechtszaak aan tegen Thierry Baudet voor Holocaustvergelijking

 

 ©  BELGAIMAGE

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse politicus Thierry Baudet. De leider van het rechtse Forum voor Democratie vergeleek de coronamaatregelen van de Nederlandse overheid met de Holocaust en zal daarom volgende week woensdag voor de rechtbank van Amsterdam moeten verschijnen.

Bron: BELGA

Baudet reageerde via zijn sociale mediakanalen op de coronamaatregelen. Hij zei onder meer dat ongevaccineerden “de nieuwe Joden zijn en dat ‘wegkijkende uitsluiters’ de nieuwe nazi’s en NSB’ers (leden van de Nationaal-Socialistische Beweging, red) zijn”. Baudet vergeleek ook een foto van ongevaccineerde kinderen die niet naar een Sinterklaasfeest mogen met een afbeelding waarop een kind met een Jodenster staat geportretteerd.

Volgens de aanklagers, die gesteund worden door vier Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, bagatelliseert hij de Holocaust. Volgens hen zijn de uitspraken “ernstig beledigend en onnodig grievend voor de vermoorde slachtoffers van de Holocaust, overlevenden en nabestaanden”, schrijft het Nederlandse nieuwsmedium NOS.

De organisaties willen dat Baudet de posts op zijn sociale media verwijdert. Ook willen ze dat hij beeldmateriaal van de Holocaust niet langer gebruikt in het kader van het coronadebat. Als Baudet zich hier niet aan houdt, zou een dwangsom van 25.000 euro per dag opgelegd moeten worden.

CIDI-directeur Hanna Luden zei afgelopen maand dat Baudet met dit soort uitspraken meewerkt aan de ontkenning van de geschiedenis. Ze noemde dat heel kwalijk “omdat jongeren voor waar aannemen wat hij zegt en niet beseffen dat hij onzin verkondigt”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten