Naschoolse opvang en crèches van Stad Gent op minimumbezetting: “Vang kind zo veel mogelijk zelf op”

De stedelijke naschoolse opvang schakelt over op minimumbezetting. (sfeerbeeld) 

De stedelijke naschoolse opvang schakelt over op minimumbezetting. (sfeerbeeld) ©  fvv

Gent -

De naschoolse opvang en kinderdagverblijven van Stad Gent zijn de komende weken alleen maar geopend voor wie écht geen alternatief heeft. Voornaamste oorzaak is de enorme uitval van het personeel. “Een aartsmoeilijke beslissing”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen), “maar we kunnen niet anders.”

Max Dedulle

De vierde coronagolf zorgt voor heel wat afwezige kinderbegeleiders door ziekte en quarantaine. Sinds deze week gelden bovendien nieuwe regels in het basisonderwijs: klasgroepen mogen bijvoorbeeld niet meer worden gemengd, waardoor net méér personeel nodig is.

Daarom vraagt de Stad om kinderen zo veel mogelijk zelf op te vangen en zo vroeg mogelijk van school op te halen. De stedelijke kinderdagverblijven en de naschoolse opvang zijn er met voorrang voor gezinnen die echt geen andere optie hebben. Denk maar aan ouders die bijvoorbeeld niet kunnen thuiswerken of in een essentiële sector aan de slag zijn. (lees verder onder de foto)

 

 ©  fvv

“Het is echt een geval van overmacht”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Ik besef hoe dit ouders én werkgevers in de problemen brengt. Maar we kunnen niet anders. De afgelopen weken zagen we de uitval bij het personeel stijgen, soms tot zelfs 25 procent. De verhouding van één begeleider per negen kinderen is al zeer hoog, en met die uitval erbij is het helemaal niet meer te doen. We schakelen nu over op een minimale dienstverlening, om te voorkomen dat er de komende weken nog meer plekken helemaal moeten sluiten.”

Afkoelweek

De regeling geldt vanaf woensdag 8 december en loopt minstens tot de start van de afkoelweek in het basisonderwijs op 17 december. “Ik vraag begrip voor de ouders én voor de kinderbegeleiders. Ze zijn de afgelopen tijd ver gegaan om het zo lang mogelijk vol te houden, maar het lukt niet meer”, zegt de schepen.

LEES OOK:Crèches kreunen (en sluiten) onder personeelstekort: “Een verhaaltje vertellen, daar is geen tijd meer voor”

Lees ook

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent