Zin in glühwein? Vijf gezellige winterevenementen om het gemis van de kerstmarkt te verzachten

 ©  David Van Hecke

Gent -

Een grote kerstmarkt met allerlei stalletjes en een reuzenrad zit er dit jaar niet in voor Gent. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen winters sfeertje op te zoeken is in de stad. We sommen vijf opties op waar je terechtkunt voor winterpret.

Fien Lakiere

Winterbar Gravensteen

De stallingen van het Gravensteen worden dit jaar opnieuw omgetoverd tot pop-up winterbar. Je kunt er eten en drinken in een gezellige middeleeuwse setting. De winterbar opent op 10 december en loopt tot 9 januari. Ideaal om uit te rusten na een bezoek aan het Gravensteen, dat voor de gelegenheid omgedoopt wordt tot Winterwonderkasteel.

Bezoekers worden er terug in de tijd gestuurd naar Kerstmis in 1187, toen Europa in de ban was van de kruistochten. Het thema is daarom kerst in Oosterse sferen, inclusief decoratie en feeërieke verlichting.

Info: Facebookpagina Winterbar Gravensteen

 ©  Winterbar Gravensteen

Winterbar Riviera

De pop-up zomerbar in de Oude Vismijn krijgt een winters vervolg. De palmbomen en zomerse drankjes worden ingeruild voor kerstversiering en glühwein, met binnenruimte en verwarmd terras. Aan het Veerleplein komt een sfeervolle tent waar je overdekt kunt buiten zitten.

De Gentse cateraar Gulzig zorgt voor een winterse menu, van bratwurst en tartiflette tot maple syrup pancakes. Riviera heropent op 9 december, en wordt georganiseerd door het team achter de Glasfabriek en Apero Velcro. Van donderdag tot zondag zijn er dj’s voorzien om voor extra sfeer te zorgen.

Info: www.riviera.gent

Zomerbar Riviera wordt in een winters kleedje gestopt. ©  Riviera

Kerstbazaar in Bar Bricolage

Juwelen, kaarsen, wenskaarten, kerstballen, kruidenthee, zeep, keramiek,… Geen zin om de hele stad af te lopen op zoek naar het ideale cadeautje voor onder de kerstboom? Op 12 december organiseert Bar Bricolage een Kerstbazaar als ideale oplossing.

Een twintigtal (Gentse) makers tekent present met allerlei leuke spullen om cadeau te doen of om zelf te houden. Veel ervan is ecologisch en met de hand gemaakt.

Info: Facebookpagina Kerstbazaar

 ©  Isaac Ponseele

Zebrawoods festival

Een festival in de winter? Daar hebben ze bij Zebrastraat al wel wat ervaring mee. Met Zebrawoods brengen ze tussen 28 december en 7 januari artiesten samen die komen optreden op het binnenplein in de Zebrastraat.

Na de verstrenging van de coronamaatregelen werd het programma aangepast, maar het festival kan wel nog steeds doorgaan, nadat het vorig jaar afgelast werd. Onder andere Gabriel Rios en Trixie Whitley treden er op voor een zittend publiek.

Info en tickets via www.zebrastraat.be

Editie 2019 kon wel nog volledig doorgaan. ©  Zebrawoods

IJspiste onder de Stadshal

De Gentse Winterfeesten gaan niet door, maar om het gemis wat te verzachten is er wel een miniversie van 3 december tot 9 januari. Onder de Stadshal staat opnieuw een schaatspiste waar groot en klein terechtkunnen voor wat winterpret. Naast de ijspiste is er een opvallende winterbar in een grote ‘Weihnachtspyramide’, waar je iets kunt drinken in openlucht.

Info en reserveren via www.gentsewinterfeesten.be

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners