Yellow Tigers-coach Gert Vande Broek reageert na beschuldigingen: “Natuurlijk ben ik ook geschrokken”

 ©  BELGA

Gert Vande Broek heeft dinsdag in een reactie geschrokken gereageerd op de getuigenissen van speelsters Valérie Courtois, Hélène Rousseaux en Freya Aelbrecht maandagavond in de Canvas-documentaire ‘Prijs van de Winnaar’. “Ik vind het natuurlijk ontzettend jammer wat ik gisteren gezien en gehoord heb”, liet hij optekenen.

Vincent Van GenechtenBron: Sporza

LEES OOK. Kapitein Yellow Tigers stopt ermee na beschuldigingen aan adres van bondscoach: “Ik ben op… Dit is mijn keuze”

Vande Broek wordt beschuldigd van psychologisch grensoverschrijdend gedrag. Volley Vlaanderen maakte eerder op de avond bekend het volle vertrouwen in Vande Broek te behouden. Aanvoerster Ilka Van de Vyver gaf wel aan te stoppen als international. Zij deelde mee “in deze cultuur niet meer te willen verder werken”.

“Ik ben geschrokken van wat ik gisteren in het programma gehoord heb. Als dat het gevoel is dat bij deze speelsters overheerst na al die jaren van intense samenwerking, dan vind ik dat echt spijtig want dat is nooit de bedoeling geweest”, zei Vande Broek in een statement aan Sporza.

“Natuurlijk ben ik verschoten van het beeld dat van mij werd opgehangen als coach, maar zeker ook als mens. Na bijna 24 heftige uren, probeer ik me op dit moment op te trekken aan de vele spontane en ondersteunende reacties die ik - persoonlijk en publiek - krijg van onder andere de federatie, Britt Herbots, Virginie De Carne en vele anderen.”

“De resultaten van de Yellow Tigers spreken voor zich”

Naar aanleiding van de getuigenissen had de volleybalfederatie de bondscoach al om toelichting en context gevraagd. “Na dat gesprek is de federatie ervan overtuigd dat Vande Broek te allen tijde een ontwikkelingsklimaat heeft nagestreefd, waarbinnen speelsters zowel individueel als in ploegverband optimaal kunnen presteren en excelleren”, klinkt het. “Vande Broek heeft in dit proces nooit de intentie gehad om iemand persoonlijk te raken.”

 ©  BELGA

“Vanaf dag 1 van zijn aanstelling - nu 13 jaar geleden - is zijn inzet om de opleiding van jonge spelers en speelsters in de Topsportschool naar een hoger niveau te brengen onmiskenbaar geweest. Vandaag stellen we vast dat het opleidingsniveau er op tactisch, fysiek en mentaal vlak substantieel op vooruit is gegaan. Het aandeel van Vande Broek kan daarin onmogelijk overschat worden. Ook voor de federatie heeft hij als bondscoach zowel voor als achter de schermen vooruitstrevend werk verricht. De resultaten van de Yellow Tigers spreken voor zich. Topsporters en hun coaches maken samen vaak deel uit van een langdurig traject. Dat onderweg soms extreme emoties de overhand kunnen nemen mag duidelijk zijn. Momenten van hoogspanning zorgen voor tranen van geluk, maar leiden bij momenten ook tot harde woorden.”

LEES OOK. Yellow Tigers maken bondscoach Gert Vande Broek met de grond gelijk: “Ik ben echt buiten gepest door de coach, stap voor stap”

De volleybond vindt het ook “jammer” dat de betrokken speelsters op geen enkel ogenblik of evaluatiemoment melding hebben gemaakt van de uitspraken of incidenten waarvan sprake in de uitzending. “De federatie heeft daarvoor duidelijke procedures in het leven geroepen, net om de integriteit van elk lid van de federatie te vrijwaren. Wij zullen deze procedures eerstdaags nogmaals helder communiceren naar al onze leden, met duidelijke richtlijnen over wie de aanspreekpunten zijn voor welke problematiek. Ook Gert Vande Broek wenst te benadrukken dat elke speelster en elk staflid bij hem terecht kan voor individuele feedback op welk vlak dan ook, in beide richtingen.”

Jean-Paul De Buysscher, voorzitter van Volley Vlaanderen, bevestigt tot slot dat de federatie “onverminderd en blijvend” het vertrouwen in Vande Broek behoudt. “De manier waarop hij zijn academische kennis over coaching en ervaring op het veld verenigt is uniek in België, en we hopen nog vele jaren op zijn expertise te mogen rekenen. Het feit dat de makers van ‘De prijs van de winnaar’ er bewust voor gekozen hebben om die expertise en ervaring niet aan bod te laten komen en Gert Vande Broek niet als volwaardige stem op te nemen in het programma maar hem pas enkele dagen voor uitzending op de hoogte te brengen van het bestaan ervan, lijkt ons een gemiste kans.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten