Biden spreekt Poetin over situatie aan Wit-Russische grens

 

 ©  AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag een twee uur durend videogesprek gehad met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Biden sprak zich uit over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en waarschuwde Rusland voor “harde economische en andere maatregelen” als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Bron: BELGA

Het gesprek tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin is dinsdag rond iets na 18 uur Belgische tijd afgelopen. De twee bespraken via een beveiligde videoverbinding de situatie in Oekraïne. Het gesprek duurde ongeveer twee uur, berichten de Russische persagentschappen Ria Novosti, TASS en Interfax. Het Kremlin had eerder verklaard dat het een zeer lang gesprek zou kunnen worden. “Het gesprek zal duren zolang het nodig is”, zei een woordvoerder van het Kremlin op voorhand.

Joe Biden koos ervoor om het gesprek te voeren vanuit de ‘Situation Room’, een ultrabeveiligde ruimte in de kelder van het Witte Huis waar geheime gesprekken plaatsvinden. Dat illustreert hoe zeer de spanning te snijden is. De pers heeft geen toegang tot de ruimte en er zijn ook geen foto’s genomen. Het Kremlin liet wel enkele foto’s los van Poetin die via een scherm spreekt met zijn Amerikaanse ambtsgenoot.

De Russische televisie zond zelfs de uitwisseling van beleefdheden uit. “Het is goed om je weer te zien”, zei Biden, waarop Poetin antwoordde: “Ik groet u, meneer de president”. De Russische president bevond zich in zijn residentie in Sotsji, een badplaats aan de Zwarte Zee.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  via REUTERS

“Krachtige reactie”

Washington beschuldigt Rusland ervan een inval in Oekraïne voor te bereiden, maar Moskou ontkent dat. De situatie doet denken aan 2014, toen Moskou de Krim, het Oekraïense schiereiland, annexeerde. Daarop volgde een gewapend conflict in Oost-Oekraïne door pro-Russische separatisten. Tijdens die oorlog vielen meer dan 13.000 doden.

De VS kondigden al aan dat Rusland bij een militaire escalatie van het conflict in Oekraïne rekening zal moeten houden met ernstige gevolgen. Biden zou Poetin duidelijk maken dat “de kosten zeer hoog” zullen zijn, “als Rusland tot een dergelijke actie zou beslissen”, verklaarde een medewerker van het Witte Huis maandag.

Nog heeft Biden “de diepe bezorgdheid van de Verenigde Staten en onze Europese bondgenoten” geuit over het conflict, klinkt het nog. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat “in het geval van een militaire escalatie, de Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen reageren met krachtige economische en andere maatregelen”.

Volgens het Witte Huis heeft Biden ook herhaald dat hij pleit voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. Hij riep tot slot op om tot een de-escalatie van het conflict en vroeg om de crisis via de diplomatieke weg op te lossen.

Moeizame relatie

Biden en Poetin spraken ook over ransomware, samenwerking op het gebied van Iran en over strategische stabiliteit, aldus het Witte Huis. Het overleg was niet in de laatste plaats bedoeld om de uiterst moeizame relatie tussen beide grootmachten in elk geval niet verder te laten verslechteren.

Biden had al aangekondigd dat hij het Poetin “heel moeilijk” zou maken. Moskou ontkent dat er plannen zijn voor een aanval op Oekraïne en hamert op zijn recht om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten.

De twee leiders verschillen ook over een reeks andere kwesties duidelijk van mening. Zo eist Moskou dat het westerse bondgenootschap NAVO niet verder richting Rusland wordt uitgebreid. “De NAVO doet gevaarlijke pogingen om het Oekraïense grondgebied te gebruiken en ontwikkelt haar militaire potentieel aan de grenzen. Daarom heeft Rusland groot belang bij veilige juridische garanties dat de NAVO zich niet naar het oosten zal uitbreiden”, aldus het Kremlin in een verklaring na de topontmoeting tussen Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot.

Washington verwijt de Russen dan weer buurland Wit-Rusland te helpen bij het sturen van migranten uit het Midden-Oosten richting Europese Unie. Ook eisen de Amerikanen dat Russen hun gasvoorraden niet inzetten als politiek wapen en landen die van het gas afhankelijk zijn onder druk zetten.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  AP

Europese leiders

Het Witte Huis kondigde ook aan dat Biden de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Italiaanse en Britse premiers Mario Draghi en Boris Johnson gaat informeren over het overleg. Hij is ook van plan contact op te nemen met de Oekraïense president Zelenski. Maandag had Biden nog met dezelfde bondgenoten gepraat en hij had hen toen beloofd om contact te houden, klinkt het in een mededeling.

Biden zou met Duitsland afgesproken hebben dat ze de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 sluiten wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt. Dat hebben Amerikaanse functionarissen aan leden van het Congres verteld. Nord Stream 2 loopt van Rusland naar Duitsland.

Lees ook

Nu in het nieuws