REACTIES. Hans Vanaken na Europese uitschakeling Club Brugge: “Zo veel goals incasseren, dat zou als topclub niet mogen”

 

 ©  REUTERS

Geen stunt in Parijs. Geen Europese overwintering. Club Brugge ging met 4-1 onderuit bij PSG en eindigt als vierde in de ‘groep des doods’ van de Champions League. Sterkhouder Hans Vanaken vraagt een grondige analyse van de Europese campagne.

Hans Vanaken kwam in Parijs af en toe boven water, maar verdronk net als de rest van het team als PSG het gaspedaal indrukte. De sterkhouder van Club was dan ook ontgoocheld. Over de 4-1. Over de campagne bleef hij op de vlakte. “Toch hebben we stappen vooruit gezet en speelde ikzelf mijn beste Champions League-campagne ooit.”

Ludo Vandewalle in Parijs

“We hoopten dat er vandaag toch nog iets aan te doen was, we achtten ons niet kansloos”, aldus Vanaken. “Maar we krijgen veel te snel die doelpunten tegen, al na zeven minuten stond het 2-0. Dan maak je het jezelf wel heel lastig. Als je tegen deze klassespelers te veel ruimte weggeeft, weten ze er wel raad mee. Daarna kwamen we wel meer aan de bal en konden we gevaarlijk zijn.”

Met 1-5, 4-1, 0-5 en nog eens 4-1 in de jongste vier CL-wedstrijden kan je alleen maar concluderen dat de resultaten na de 4 op 6 in de eerste twee duels steil bergaf zijn gegaan. “Die stunts op de eerste twee speeldagen mogen we niet vergeten”, benadrukte Vanaken. “Dat was knap. Daarna zijn we ook in de competitie te veel doelpunten gaan incasseren. Dat is een werkpunt. We moeten al 2, 3 of 4 doelpunten maken om te winnen. Dat zou als topclub niet mogen.”

Zeker niet in de Champions League. Maar ook in de Belgische competitie staat de Brugse defensie niet langer pal. “Ik kan onmogelijk ontkennen dat we te veel tegengoals pakken”, aldus Vanaken. “Het was vroeger onze sterkte, nu onze zwakte. Ik gooi daarbij geen steen naar de defensie, het is met de hele ploeg dat we sterker moeten zijn in onze verdedigende acties.”

Club Brugge is dus alsnog vierde in de Groep des Doods. Na die vier op zes in het begin had dat beter gekund. “We zijn heel ontgoocheld”, sakkerde Vanaken. “Het was de ambitie om te overwinteren, zelfs na die moeilijke loting. Na zo’n begin hoopten we dat we geplaatst waren. Als Man City en PSG tegen Leipzig hun ding hadden gedaan, speelden we na Nieuwjaar nog Europees. Maar Leipzig is ook een heel goeie ploeg, hoor. Vooraf had iedereen waarschijnlijk gedacht dat we nul punten zouden halen, nu zijn het er vier. We hebben meegestreden tot de laatste speeldag. Ik vind het moeilijk om nu al onze campagne te analyseren. Het moet nog even bezinken. Met de titel en de beker hebben we nog twee mooie doelen. Het seizoen is nog niet voorbij.”

 

 ©  REUTERS

Honger en geloof

Met deze uitschakeling doet Club slechter dan vorig jaar, toen het wel kon overwinteren. Nu waren de tegenstanders in de groep natuurlijk wel een pak sterker. Heeft blauw-zwart eigenlijk een stap vooruit gezet? “Dat vind ik wel. Ik was er zes jaar geleden ook al bij. Toen wisten we niet goed wat we ervan moesten verwachten. Dat was nu toch anders. Je voelde de honger, het geloof in de groep. We spraken grote ambities uit, zelfs tegen die twee toptegenstanders PSG en Manchester City. Als je dat doet, dan ben je toch gegroeid? Zoals ik al zei: vergeet die eerste twee wedstrijden niet. Ik weet niet of we dat in de voorbije campagnes hadden gekund.”

Om met een positieve noot te eindigen: Hans Vanaken speelde zijn beste Europese wedstrijden ooit. “Dat vind ik ook. Dit was mijn beste campagne. Ik had het wat moeilijk na het EK om weer op gang te komen, maar vanaf september liep het heel vlot. Het is een teleurstelling, maar persoonlijk gaat het goed. Ik wil heel graag deze lijn doortrekken. Dat constante presteren moet blijven duren, dat is mijn persoonlijke vooruitgang.”

 

 ©  REUTERS

Simon Mignolet: “Ik ben deel van het geheel”

“De vele tegendoelpunten wegen niet meer op mij dan op de rest van de groep. Ik ben deel van het geheel en we moeten er samen mee omgaan. Tegen Genk en Seraing slikten we ook doelpunten, maar dan wonnen we en dat is voor mij het belangrijkste.”

“We hebben in deze campagne twee goeie wedstrijden gespeeld, dat is al een stap vooruit. In de wedstrijden daarna was het te weinig van onze kant, maar dat heeft veel te maken met de manier waarop de tegenstanders met ons zijn omgegaan. Vandaag zag je dat ook. Vooraf dachten we misschien dat PSG deze wedstrijd niet zo belangrijk vond, maar ze begonnen met een volledig andere ingesteldheid dan de wedstrijd in Brugge. Zo simpel is het.”

 

 ©  REUTERS

Mats Rits: “Doelpunt kwam te laat”

“De eerste tien minuten krijgen we te snel die goals binnen. We wisten dat ze met de snelheid van Mbappé gingen spelen en we worden dan in de rug gepakt. Daarna toonden we wel een goede reactie, ook in de eerste helft kregen we wel nog wat kansen.”

“We wilden er in de tweede helft absoluut nog iets van maken. Ik had na een paar minuten het gevoel dat er misschien zelfs nog iets mogelijk was als we snel scoorden, maar het doelpunt kwam te laat. Natuurlijk is het fijn om te scoren, maar ik had liever iets geraapt. We moeten onthouden dat onze reactie in de tweede helft goed was, maar we slikken te makkelijk goals.”

Lees ook

Nu in het nieuws