Kinderrechtencommissaris roept op: “Pas mondmaskerplicht zesjarigen mild toe”

 ©  BELGA

De kinderrechtencommissaris was nooit voorstander van een mondmaskerplicht voor lagereschoolkinderen. Zéker niet voor zesjarigen. Nu aanvaardt Caroline Vrijens de maatregel toch. Met lange tanden. “Het is een noodzakelijk kwaad, nu. Maar hef het meteen op als het dat niet meer is.”

Jesse Van Regenmortel

De mondmaskerplicht voor plus-zesjarigen is een heikel thema. Dat merkt ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, aan de vele heftige reacties die ze krijgt, zowel van voor- als van tegenstanders. Maar nu die plicht ingaat wil ze er toch nog haar standpunt over geven. “Ik begrijp dat ouders zich zorgen maken. Mijn standpunt is al sinds vorig schooljaar: wees voorzichtig met mondmaskers bij kleine kinderen. Zij moeten nog zoveel leren qua taal en sociale vaardigheden, zij steunen nog veel meer op non-verbale communicatie.”

LEES OOK. Kan een school een kind zonder mondmasker weigeren? “Verschillende grondrechten gaan hier met elkaar in strijd” (+)

“Dus ik ben geen voorstander. Alleen kan ik begrijpen dat het, in deze omstandigheden en voor een korte periode, gevraagd wordt. Het kunnen openhouden van de scholen primeert. Dus wil ik vragen aan de ouders om de rust te bewaren. Om hun kinderen niet te belasten met het feit dat een mondmasker thuis niet mag maar op school moet. Dat doet misschien meer kwaad dan goed. Aan de scholen wil ik vragen om de regel mild toe te passen, en voldoende mondmaskerpauzes in te lassen.”

Vorig jaar vroeg ze, samen met de Vlaamse Jeugdraad en de kinderartsen om voorzichtig om te springen met een mondmaskerplicht in de lagere school. Anderhalve maand sprak ze zich nog resoluut uit tegen mondmaskers voor twaalfjarigen. Nu moet ze de mondmaskerplicht voor zesjarigen aanvaarden. Al is het met lange tanden. “Anderhalve maand geleden was de situatie ook anders. Volwassenen mochten met een covid safe ticket met duizenden samen naar een festival gaan, dan was het disproportioneel om kinderen te vragen een mondmasker te dragen. Maar in de huidige omstandigheden denk ik dat het een noodzakelijk kwaad is. Al blijf ik het jammer vinden dat het zover is gekomen.”

Dialoog

Hoe moeten leerkrachten dan omgaan met ouders die weigeren om hun kinderen een mondmasker aan te doen? “Ik pleit in de eerste plaats voor kalmte en mildheid. Ga in dialoog, zorg ook voor een doos mondmaskers, zodat je er kan aanbieden als ouders alsnog toestemmen. De scholen hebben ook weinig andere keuze dan toe te passen wat de overheid beslist heeft. Bespreek het ook met de kinderen zelf, op hun maat. Vraag thuis en in de klas: wat vinden jullie hiervan?”

LEES OOK. De zes ‘boosdoeners’: nieuw onderzoek toont aan in welke sectoren we besmet raken (+)

“En we moeten dit niet als vanzelfsprekend beschouwen. Ik blijf voorzichtigheid vragen voor jonge kinderen als zij langdurig mondmaskers moeten dragen. Dus: van zodra het niet meer noodzakelijk is, vragen we om de mondmaskerplicht voor jonge kinderen weer op te heffen. Dan is het aan de volwassenen - die wel nog mogen sporten en op café of naar evenementen gaan - om hun volle verantwoordelijkheid te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten