Minister van Sport Ben Weyts laat aantijgingen van Yellow Tigers tegen bondscoach Gert Vande Broek onderzoeken

 ©  BELGA

Magistraat Bart Meganck zal op vraag van minister van Sport Ben Weyts de aantijgingen tegen Gert Vande Broek onderzoeken. De bondscoach van de Belgische volleyvrouwen kwam afgelopen week in opspraak nadat enkele voormalige Yellow Tigers hem beschuldigden van emotioneel misbruik.

blg, wicBron: BELGA

Drie oud-speelsters van de Yellow Tigers (Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valerie Courtois) getuigden maandagavond in het Canvas-programma ‘De prijs van de winnaar’ over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek. Die reageerde zelf “geschrokken” op de beschuldigingen en kreeg ook het vertrouwen van de volleybond. Ilka Van de Vyver, huidig aanvoerster van de Tigers, besliste dan weer meteen te stoppen bij de nationale ploeg. Het is nu aan Bart Meganck om de zaak te onderzoeken. Hij zal “als neutrale autoriteit alle aantijgingen bekijken, evenals de precieze omstandigheden”, klinkt het.

Eerder stond Meganck - zelf een voormalig topatleet - al aan het hoofd van de expertencommissie die onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld. “Er moet nu sereniteit komen”, zegt Weyts. “Verschillende partijen hebben heel duidelijk stelling ingenomen. Een neutrale autoriteit moet nu trachten om klaarheid te scheppen en desgevallend aanbevelingen te doen.”

 ©  BELGA

Weyts noemt de aantijgingen van de voormalige Yellow Tigers “van een andere orde als de getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld” en, gaat het verder, “ze hebben ook niet echt betrekking op minderjarigen, maar maken wel veel emoties los en veroorzaken veel beroering. Verschillende partijen hebben in de media heel duidelijk stelling ingenomen en er dreigt een impasse die niemand vooruit helpt.” Daarom zegt Weyts het dossier naar zich toe te trekken “met de bedoeling om de sereniteit te herstellen”.

Bart Meganck heeft de opdracht inmiddels aanvaard. Hij zal als neutrale autoriteit alle aantijgingen bekijken, evenals de precieze omstandigheden en de ervaren schade bij de (ex-)speelsters. “Bart Meganck is een sterke en geloofwaardige figuur, die de sportwereld van binnenuit kent”, zegt Weyts. “Hij kan ook in dit dossier de neutrale autoriteit zijn die de sereniteit herstelt, klaarheid schept en desgevallend aanbevelingen doet.”

 ©  BELGA

Atletencommissie

De Atletencommissie van het BOIC stuurde later een persbericht de wereld in dat het de betrokken atleten wil uitnodigen om met hen in gesprek te gaan.

Ann Wauters, voorzitster van de Atletencommissie van het BOIC: “De Atletencommissie is in de eerste plaats in het leven geroepen om de stem van de atleten te vertegenwoordigen, ook in moeilijke tijden. Onze topsporters en jonge talenten kunnen ten allen tijde met hun verhalen, bedenkingen en vragen bij ons terecht zodat deze grondig kunnen worden onderzocht en aan de juiste kanalen kunnen worden gemeld.”

De Atletencommissie wil ook een gevolg geven aan hun getuigenissen. “Het is ontzettend moedig om je in een uiterst competitieve wereld kwetsbaar op te stellen. Het is belangrijk dat elke getuigenis de aandacht krijgt die het verdient. We willen als atletencommissie dit pijnlijk voorval aangrijpen om te leren, om te blijven communiceren met elkaar en vooral om samen constructief naar oplossingen te zoeken.”

Tevens wil de Atletencommissie waar nodig de atleten bijstaan wanneer zij in dialoog gaan met magistraat Bart Meganck, die in opdracht van Vlaams minister van Sport Ben Weyts de aantijgingen zal onderzoeken. De atletencommissie van het BOIC steunt dan ook het initiatief van Minister Weyts om op een serene manier klaarheid te scheppen rond dit dossier.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten