Renault Zoe en Dacia Spring scoren slecht in Europese crashtest

 

 ©  REUTERS

De automodellen Renault Zoe en Dacia Spring, twee volledig elektrische wagens, hebben bij de jongste Europese NCAP-crashtesten slecht geschoord. Het eerste model haalde nul van de vijf sterren van het veiligheidsbeoordelingssyteem, terwijl de Dacia Spring één ster scoorde.

jvhBron: BELGA

De NCAP heeft een veiligheidsbeoordelingssysteem met vijf sterren gecreëerd, naar eigen zeggen om consumenten en bedrijven te helpen op een eenvoudigere manier voertuigen te vergelijken. Daardoor kan gemakkelijker worden bekeken wat de veiligste keuze is. De ratings zijn niet bindend, omdat ze geen voertuigen certificeren voor gebruik op de weg. Maar consumenten kijken wel naar de score en ook autofabrikanten pakken er graag mee uit.

De Renault Zoe is al enkele jaren op de markt en in de jongste generatie werden wel verbeteringen aan de batterijen aangebracht, maar dus niet op het vlak van veiligheid. Daar trad zelfs een verslechtering op, want de zij-airbag beschermt nu niet borstkas en hoofd, maar alleen de borstkas, zo blijkt uit de NCAP-crashtest. En ook de bescherming van passagiers en van kwetsbare weggebruikers scoren ondermaats, zegt de onafhankelijke instantie. 

Dacia Spring

Bij de Dacia Spring, die dit jaar op de markt kwam, bestaat bij een frontale botsing een hoog risico op levensbedreigende verwondingen bij bestuurder en passagier op de achterbank, zo blijkt uit de crashtest. Ook bij een zijdelingse botsing scoort de wagen ondermaats.

Renault zegt “akte te hebben genomen van het klassement”, maar verzekert tegelijk dat de Zoe een veilige wagen blijft die beantwoordt aan de wettelijke veiligheidsnormen. Vanaf 1 maart wordt de nieuwe generatie van de wagen uitgerust met het automatische remsysteem ABS.

Dacia van zijn kant bevestigt eveneens dat de Spring is “gehomologeerd en conform aan de Europese veiligheidsnormen”.

Vijf sterren

De NCAP kende daarentregen wel vijf sterren, de maximumscore, toe aan de Subaru Outback, de Nissan Qashqai, de kleine Fiat 500, de compacte Skoda Fabia, de Mercedes EQS en Genesis E80 en de elektrische iX van BMW.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten